Päevatoimetaja:
Marek Kuul

President Karis kohtus Laaneti ja Parmasega

President Alar Karis ja justiitsminister Kalle Laanet.
President Alar Karis ja justiitsminister Kalle Laanet. Foto: Postimees

President Alar Karis kohtus täna justiitsministri Kalle Laaneti ja peaprokuröri Andres Parmasega.

«Eesti üks tugevusi on õigusriigi põhimõtete vankumatu järgimine. Peaprokuröri ja justiitsministri avalikku vastasseisu ei saa nimetada õigusriigi kriisiks. Küll aga on see juhtum tekitanud küsimuse prokuratuuri sõltumatuse piiridest, mille üle pole Eestis seni küllalt põhjalikult arutletud,» ütles president Karis.

Riigipea lisas: «Peame selgitama, mil moel võib justiitsminister õigusriigis prokuratuuri tegevust mõjutada ja kuidas tagada, et igasugune sekkumine oleks läbipaistev.»

«Kindlasti võib justiitsminister esitada peaprokurörile töiseid küsimusi, samuti teha ettepanekuid menetluste avalikkusele selgitamise kohta. Aga ta ei saa sekkuda konkreetsetesse uurimistesse ega anda juhtnööre kellegi poolt või kellegi vastu,» rõhutas president Karis. «Eestis ei juhi poliitikud prokuratuuri uurimisi nii nagu prokurörid ei määra poliitikute otsuseid.»

President Alar Karis ja peaprokurör Andres Parmas.
President Alar Karis ja peaprokurör Andres Parmas. Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

Riigipea sõnul on lähitulevikus olulised kolm teemat. «Esiteks, saada vastused Laaneti-Parmase vastasseisu põhjuste ja sisu kohta. Teiseks, kuidas vältida usaldamatust prokuratuuri ja justiitsministeeriumi vahel, mis muudab koostöö keeruliseks. Ja kolmandaks, tuleks pidada põhjalikku arutelu prokuratuuri sõltumatuse üle, milles osaleksid kohtusüsteemi, advokatuuri, õiguskantsleri büroo, Riigikogu õiguskomisjoni ja justiitsministeeriumi esindajad. See võiks aidata kogu justiitssüsteemi tugevamaks muuta.»

Tagasi üles