Päevatoimetaja:
Marek Kuul
Saada vihje

Nädalamenüü: 7 lihtsat rooga hakklihast ja kooresest kastmest

Copy
Kartulivorm hakkliha ja hakkalihakastmega
Kartulivorm hakkliha ja hakkalihakastmega Foto: Foodstudio

Nädalamenüü koostamine on tõeline väljakutse. Veelgi suurem väljakutse on kasutada samu baaskomponente iga päev. Kuid see ei ole võimatu. Maks&Moorits’a hakkliha ja FoodStudio koorene kaste hakkliha kastme valmistamiseks teevad selle väljakutse lapsemänguks. Siin on seitse retsepti, mis toovad vaheldust igasse õhtusse.

LAUPÄEV

Kihiline Õhtusöök: PUNERIKAS BAKLAŽAANI-KARTULIVORM HAKKLIHA JA HAKKLIHAKASTMEGA

Ahjuvormide suur pluss on see, et nad valmivad peaaegu ise. Sa võid raamatutu lugeda, lund rookida, lehti riisuda või taimi ümber istutada. Pealegi, FoodStudio hakklihakaste tõesti valmiski ise, sul jääb vaid baklažaani ja kartuliga mängida!

Kogus: 6-le sööjale

Kartulivorm hakkliha ja hakkalihakastmega
Kartulivorm hakkliha ja hakkalihakastmega Foto: Foodstudio

VALMISTAMINE

Viiluta baklažaanid u 7mm paksusteks viiludeks ning lao ahjuplaadile. Puista peale soola ning jäta mõneks ajaks ootama. Sool kisub pisaratega mõrkja meki baklažaanist välja. Kuivata pisarad ning küpseta õliga piserdatud ning soola-pipraga maitsestatult ahjus 200 kraadi juures, kuni kuldsed ja küpsed.

Puhasta küüslauguküüned ja haki peeneks. Prae hakkliha pannil kuldseks ning lisa alles siis hakitud küüslauk. Vala peale hakklihakaste ning lase pisut podiseda.

Pese kartulid ja vajadusel koori ning viiluta mandoliiniga imeõhukesed viilud. Kui mandoliini pole, siis aitab ka oskuslik noa töö ja terav nuga.

Lao ahjuvormi põhja esmalt kartuli viilud, sinna peale vala pool hakklihakogusest ning lao pooled baklažaani viilud üksteise kõrvale. Järgmisena allesjäänud kartuliviilud, kogu ülejäänud hakklihakaste ning baklažaanid. Lõika tomatid parajateks seibideks ning lao üksteise kõrvale. Hõõru peopesas punet ehk vorstirohtu ning küpseta ahju keskosas 200 kraadi juures, kuni kartulid on pehmed. 35-45 minutit.

Serveeri värske salatiga!

PÜHAPÄEV

Krõbe hakkšnitsel ja rohelistest köögiviljadest pakatav koorene kaste - duo, mis lihtsalt mängib kokku

Krõbe koorik ja mahlane sisu ega ühelt hakkšnitslilt muud ei oskagi ju tahta. Võlusõnaks on muidugi ka sulanud juust šnitsli „kõhus“. Kõrvale brokolit ja porrut, mis peale võisel pannil keerutust saavad natuke FoodStudio kastmes podiseda, ent ära neid päris pehmeks hauta. Väike krõmps on ikka hea!

Kogus: 4-le sööjale

Hakkšnitslid rohelistest köögiviljadest rikka hakklihakastmega
Hakkšnitslid rohelistest köögiviljadest rikka hakklihakastmega Foto: Foodstudio

VALMISTAMINE

Klopi muna kaussi lahti ning maitsesta soola, pipra ja soovi korral tšilli helvestega. Tegelikult võid siin lustida ning lisada oma lemmik maitseainesegu. Lisa hakkliha ja riivitud juust ning sega kätega ühtlaseks massiks. Klopi teinegi muna teise kaussi lahti ja vormi käte vahel ovaalsed kenad kotletikesed, libista läbi muna ning suru jämedasse leivapurusse.

Haara kaks panni lähedusse. Ühele pane killuke võid ja sorts õli, teisele veidi lahkem kogus õli. Esimesele lisa õisikuteks lõigatud brokoli, sentimeetri jämedused porru viilakad ning keeruta, kuni al dente. Lisa ka rohelised sibulad ja spinat ning vala peale FoodStudio hakklihakaste. Loomulikult võid siia ka aedube, suvikõrvitsat, rooskapsaid või herneid lisada. Ole loominguline! Serveeri soojalt, aga tegelikult passivad krõbedad šnitslid ka väljasõidule kaasa võtmiseks.

ESMASPÄEV

Igavene klassika: makaronid maitsva hakklihakastmega

Makaronid hakklihaga on iga tudengi klassika, mida hiljem valikute avardudes nostalgiaga meenutatakse ning salapahena üksi endale valmistatakse. Lisandid tulevad mängu, pasta valitakse paremat marki või ehk täistera või hoopiski läätsedest tehtud. Ühe suure marineeritud kurgi asemel on pisikesed nunnud kornišonid ning sibul on punane või hoopiski šalott ning makaronide keerdude vahel on ta sihvakate viilakatena roosalt helkimas.

Kogus: 3-4-le sööjale

Makaronid hakklihaga
Makaronid hakklihaga Foto: Foodstudio

VALMISTAMINE

Keeda valitud pasta pakil antud korraldustele al dente.

Kuumuta pann, prae hakkliha, kuni kuldpruun ning lisa siis viilutatud punane sibul. Jahvata pisut pipart ning lisa maitse järgi soola. Mõnes mõttes nii võibki jääda, aga palju mõnusam on, kui pannile valada ka valmis FoodStudio hakklihakaste.

See seob kõik kenasti kokku. Keeruta, kuni pannitäis on ühtlaselt tuline ning jahvata maitseks pisut pipart, haki sekka värsket tilli ning serveeri mini-kurkidega.

Palju parem, kui tudengina!

TEISIPÄEV

Pikkpoiss ja koorene kaste - rikkalik õhtusöök perele lauale

4 portsjonit

  • 300 g aedube (rohelisi, kollaseid)
  • 80 g edamame ube
  • 1 pakk FoodStudio hakklihakastet
  • pisike punt värsket oreganot või kuivatatud oreganot
  • 500 g veise hakkliha
  • 250 g keedetud peeti
  • 0,5 sibulat
  • 2 küüslauguküünt
  • 2 spl maitsepärmi
  • 50 g pestot
  • soola, värskelt jahvatatud musta pipart
  • 2-3 spl majoneesi
  • 2 spl linaseemneid katteks
Hakklihakaste aed-ubade, rohke oregano ja pikkpoisiga
Hakklihakaste aed-ubade, rohke oregano ja pikkpoisiga Foto: Foodstudio

VALMISTAMINE

Riivi peet ning jäta sõelale nõrguma. Haki sibul ja küüslauk peenikeseks.

Maitsesta hakkliha, sega hulka sibul ja riivitud peet ning mätsi piklikuks vormiks. Kata pealt ühtlaselt majoneesiga ning puista peale linaseemned. Küpseta 200 kraadi juures ahjus umbes 45 minutit.

Puhasta aedoad otstest ning keeda kergelt soolakas vees, kuni al dente. Kurna ning vala potti tagasi. Ava pakk hakklihakastet ning vala ubadele. Lisa hakitud või kuivatatud oregano.

Pikkpoisi asemel võid serveerida ka kotlettide, lihapallide või lihtsalt keedetud kartulitega.

KOLMAPÄEV

Soojendav valik: karjuse pirukas hakkliha ja juurikatega

See on väga mõnus kodune toit, passib tormise ilma ja vissis vihmase sügisega, krõbekülma talve, aga ka varakevadisse purikate tilkumise aega. FoodStudio hakklihakaste (tegelikult sobib siia ka Piprakaste, Bechamel ja Karrikaste) hoiab Karjusepiruka alumise kihi mõnusalt mahlasena. Pealmise kihi pudru võid valmistada nii ainult kartulipudrust, või lisades sinna porgandit, bataati, peeti või hoopiski herneid. Sinu köök, sinu valik!

Kogus: 8-le sööjale

Talviste juuriukatega ja hakklihaga karjuse pirukas
Talviste juuriukatega ja hakklihaga karjuse pirukas Foto: Foodstudio

VALMISTAMINE

Koori kartulid ja bataadid ning lõika suuruselt võrdseteks. Keeda soolaga maitsestatud vees, kuni pehmed. Kurna ära vesi. Kuumuta teises potis piim ja või. Tambi kartulid peeneks või suru läbi kartulipressi. Nirista vispeldades juurde kuum piima ja või segu ning maitsesta soola-pipra ja värskelt riivitud muskaatpähkliga.

Koori porgand, pastinaak, sibul ja küüslauguküüned. Haki ribadeks või riivi porgand ja pastinaak. Sibul ja küüslauk haki, aga hästi peeneks. Keeruta sibulat pannil õliga, kuni klaasjas, lisa porgand ja pastinaak ning prae, kuni kerge krõmps hammustades tükis vastupanu osutab. Lisa küüslauk. Eemalda juurikad ning pane hakkliha pannile.

Prae hakkliha, kuni kuldpruun, lisa pannile uuesti juurikad ja vala üle FoodStudio hakklihakastmega. Lase keema tõusta.

Vala pannilt segu ahjuvormi ja aja laiali. Laota ühtlase kihina peale karuli-bataadi puder ning kata pealt riivitud juustuga. Küpseta 200 kraadises ahjus, kuni juust on pealt sulanud ja kulpruuniks küpsenud. Serveeri värske salatiga!

Kui pere on suurem, siis pane 300 g asemel rohkem hakkliha ja suurenda ka juurviljade kogust!

NELJAPÄEV

Õhtusöögi staarid - röstsibula-hakklihapallid

FoodStudio hakklihakastme jaoks ei pruugi alati hakkliha pannil praadida, aga võib selles ka hakklihapallikesi hautada. Need mahlased pallikesed sobinuks hästi ka Karlssonile, kui ta osanuks neid valmistada.

Kogus: 4- le sööjale

  • 90 g pikateralist riisi
  • 300 g Maks ja Moorits seguhakkliha
  • 1 keskmine sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • 5 spl röstsibulat
  • 3 spl riivsaia
  • 1 tl jahvatatud koriandrit
  • 1 vabapidamisel kana muna
  • maitse järgi soola ja värskelt jahvatatud pipart
  • 1 pk FoodStudio hakklihakastet
  • 2 tl kuivatatud või värsket punet
  • + praadimiseks õli
  • Rosmariiniga röstitud peedid
  • 0,5 kg keedetud peete
  • 3 oksa rosmariini
  • soola ja pipart maitse järgi
  • 2 spl õli või võid
Hakklihapallid hakklihakastmed rosmariiniste röstitud peetidega
Hakklihapallid hakklihakastmed rosmariiniste röstitud peetidega Foto: Foodstudio

VALMISTAMINE

Keeda riis või kasuta eelmisest päevast alles jäänud riisi, tatart või kinoad. Haki sibul ja küüslauk peeneks, lisa hakkliha, pane kõik koostisosad parajalt suurde kaussi ning töötle ühtlaseks.

Vormi 14-15 parajalt suurt pallikest.

Kuumuta pann, lisa lahkelt õli ning pane pallikesed pannile. Hakka kohe panni ka „liigutama“, et pallikesed ei vajuks ühele küljele loperguseks vaid jääksid võimalikult ümmargused. Prae pallikesi seni, kuni ümberringi on kuldpruun.

Ava pakk FoodStudio hakklihakastet, vala pannile ning lase pallikestel kenasti 6-8 min haududa. Kui sul on punet ehk vorstirohtu, siis hõõru peopesas seda pannile juurde.

Kõrvale paku pannituld saanud peete. Selleks lõika keedupeet suupärasemaks, sulata pannil või ning lisa peet, rosmariini lehekesed, parasjagu soola-pipart ning palsamiveiniäädikat. Kärtsuta seni, kuni pallikesed on valmis. Kartulipuder, aurutatud lillkapsas või spargelkapsas on siin samuti suurepärased taldrikukaaslased.

REEDE

Hakklihakaste + kotletid + praetud kartul + porgand ja soolakurk

Mõeldud just lastele köögis käe harjutamiseks

Kogus: 2 portsjonit

Kotletid koorese kastmega ja praetud kartulitega
Kotletid koorese kastmega ja praetud kartulitega Foto: Foodstudio

VALMISTAMINE

Korralikus hakklihakastmes käib ikka sibul sisse ning praetakse pannil klaasjaks ja kuldseks. Kaste on valmis. Sina pead vaid otsustama, kas jätad lapsele valmis kotletid või hakkliha ning tema valab kastme kenasti peale. Ja praetud kartuli asemel sobib siia nii tavaline keedukartul, kartulipuder või miks mitte ahjujuurikad!

Näpunäited noorkokale:

Pese käed ja pane põll ette!

Aja pann tuliseks, lisa pisut õli ja lao viilutatud keedukartulid pannile. Eriti tore, kui sul on porgandit või brokolit ka – värvide söömine on oluline, sest seal on vitamiinid sees!

Kui hakkad kartulitel teist poolt pöörama, lisa pannile ka valmis kotletid. Ema või isa tehtud kotletid on kõikse paremad, aga sobivad ka poe omad.

Raputa natuke soola peale.

Pisikesse potti vala juba valmis FoodStudio hakklihakaste ja kuumuta, kuni keemiseni.

Lõika soolakurk viiludeks.

Tõsta kõike parajalt palju taldrikusse ning söö kõht täis.

Head isu!

Copy
Tagasi üles