Päevatoimetaja:
Margus Martin

Suur veinivalik tekitab segadust? Soovitame, milline vein sobib jõulutoitudega!

Copy
Foto: eDrinks

Veinivaliku mitmekesisus võimaldab leida täiusliku koosluse iga roa jaoks ning seda loomulikult ka jõululauda silmas pidades. Jõulupühadel oleme harjunud nautima maitsvat toitu ning õigesti valitud joogid teevad maitseelamuse veelgi kaunimaks. Nõu annavad eDrinksi sommeljeed Zanna ja Kristhel.

Suur veinivalik tekitab sageli segadust ja tekitab küsimuse - mida on millega kõige parem kombineerida? Toidu ja veini kombineerimisel tasub arvestada erinevate inimeste maitsete tajumise individuaalseid iseärasusi, isiklikke eelistusi, teatud maitsete vastumeelsust või suurenenud tundlikkust. See, mida üks peab suurepäraseks kombinatsiooniks, ei pruugi teisele üldse meeldida.

Kuna veiniga on rooga üsna raske rikkuda, alustame toidust. Paljudel juhtudel võib toit veini kergesti „tappa”, muutes selle karedaks, värvituks ja tuua esile joogi alkohoolsust. Toiduvalmistamise kunsti juurde võib hästi sobida ka alkoholivaba MULL siider või alkoholivaba vahuvein, et maitseterännak oleks veelgi nauditavam.

Jõuluklassika: verivorstid ahjukartulite, praekapsa ja pohlamoosiga

Seda igas majas oodatud rahvustoitu pole vaja tutvustada, küll aga võib tõeliselt üllatada veinisoovitus! Ootamatult sobilik on selle roa juurde kerge punane, tammevaadi laagerduseta vein. Verivorstid on umamise ja vürtsika maitsega, sellepärast on soovitav loobuda tanniinsematest veinidest ja valida just värskemad. Näiteks võib tõelise naudingu tuua punane Barbera, eestlaste ammune lemmik Primitivo, Valpolicella või Gamay viinamarjast valmistatud vein.

Kui punane vein pole päris Sulle, siis heaks alternatiiviks on näiteks Rose. Eriti pidulikuks muutub õhtusöök Rose mullidega - näiteks Cava, Cremanti või šampanjaga. Traditsioonilisel meetodil valmistatud roosa vahuvein toob esile roa mitmekesisuse ning muudab õhtusöögi eriliseks.

Valgete veinide eelistajatel on soovitav pöörata tähelepanu Austria või Saksa veinidele. Aromaatse praekapsaga moodustab aga suurepärase kombo ka Prantsusmaalt pärit Pinot Gris.

Foto: eDrinks

Õuntega täidetud hani siidrikastmes ja ahjujuurikad

Jõululauale hane küpsetamine pärineb katoliiklikust traditsioonist. Üks hani toidab kogu pere ja roog näeb laual muljetavaldav välja. Pole vaja teha muud, kui valmistada taimsed eelroad või salat ja ongi täiuslik jõuluõhtusöök valmis!

Õunad annavad linnulihale rohkem maitset, siidrikaste on aga happeline ja siin kehtib maitsete sarnasuse reegel: happeline toit tahab happelist veini. Hane keskmine täidlus maitses ja tekstuuris tahab kõrvale kuiva ja aromaatset veini nagu Riesling , Sauvignon Blanc, Pinot Gris või hoopis põnev Furmint.

Foto: eDrinks

Ahjuõunad kaneeli ja jäätisega

Toidu juurde valitakse ikka vein, mis on maitselt ja aroomilt toidule sarnane. Ehk siis magustoiduga sobib magusam vein või hoopis liköör. Vahuveinisõpradele leiab siit aga põnevaks kaaslaseks poolmagusa mulli. Teistsuguseks ja meeldivaks üllatuseks ahjuõunte juurde on hoopis pits Limoncellot.

Suurepäraselt sobivad ahjuõunte ja jäätise juurde dessertveinid - näiteks Icewine, Sauternes ja Tokaj. Veini suhkru varjus olev julge hape toetab õuna värskust ja töötab hästi koos jäätise rasvasusega, tehes toidu kergemini seeditavaks. Samas aga säilib nii magustoidu kui ka veini maitserikkus.

Nippe õige veini valimiseks

Toidus on kaks komponenti, mis parandavad meie ettekujutust veinist: need on sool ja happesus. Soolase toiduga tunduvad kuivad veinid pehmemad, täidlasemad, puuviljasemad ja vähem happelised. Sama hästi mängib veiniga ka toidu happesus, aga oluline põhireegel on, et vein peaks olema toidust happelisem.

Vastupidiselt neile kahele sõbralikule tegurile raskendab veini valikut suhkur, muutes kuivad veinid magusate toiduainetega kombineerituna teravaks, hapuks ja mõrumaitseliseks. Kahjuks on ohus ka kibedad ja vürtsikad toidud – toidu kibedus suurendab veini tanniinsust, tšilli muudab veini ebameeldivaks ja kutsub esile alkoholist tuleneva põletustunde. Vürtsika toiduga on kõige parem valida madala alkoholisisalduse ja erksate aroomidega veine. Klassikaline kooslus aasia vürtsikate roogadega on jääksuhkruga Saksa Riesling ja Gewürztraminer.

Foto: eDrinks

Viies maitse, millega peaks veini valimisel arvestama, on umami. Seda leidub kõrge valgusisaldusega toiduainetes, mis on samuti potentsiaalselt veinile kahjulik. Erinevalt suhkrust, mida toidus selgelt tunneme, on umami peidetud ja seda on teinekord üsna raske maitse järgi eraldada. Tavaliselt pärineb umamimaitse naatriumglutamaadist või teistest maitselisanditest. Umamit tunneme ka seentes, munades, sparglis ja muudes valgurikastes toiduainetes. Nende toodete jaoks on parem valida pehmed punased madala tanniiniga või valged veinid.

eDrinksi valikus on enam kui 1000 põnevat ja hoolikalt valitud toodet. 2011. aastal loodud eDrinks OÜ tegeleb veinide, õllede ja kangete jookide müügiga nii jaekauplustes kui ka e-poes. Tellimusi toimetatakse üle Eesti nii kulleri abil kui ka läbi pakiautomaatide. Leia oma lemmikud ja telli mugavalt!

eDrinksi koduleht: https://edrinks.ee

Copy

Märksõnad

Tagasi üles