Mobiilirakendus «Ole valmis!» aitab kriisiolukordadeks valmistuda

Päästeamet
Copy
Ohutushoiulaager 2019
Ohutushoiulaager 2019 Foto: Heli Illipe-Sootak

Kaitseliidu naisorganisatsiooni Naiskodukaitse eesmärk on kaasata naisi riigikaitsesse ning ühiskonna turvalisemaks muutmisse. Naiskodukaitsja suudab tänu väljaõppelt saadud teadmistele ja oskustele nii tava- kui ka kriisiolukorras hakkama saada ning selleks, et oma kogemusi teistele jagada, lõid aktiivsed naiskodukaitsjad nutirakenduse «Ole valmis!».

Naiskodukaitse üks peamine suund on elanikkonnakaitse arendamine – selleks koolitavad vabatahtlikud juhid, instruktorid ja mentorid nii oma liikmeid kui ka inimesi väljaspool organisatsiooni. «Meie enda õpe on väga praktiline. Järjekordsel koolitusel olles arutasime, et kuidas saaks baasteadmised kogu Eesti rahvani viia. Me ei jõua ju kõiki koolitada! Nii tekkiski mõte luua spetsiaalne mobiilirakendus, kust saaks kiirelt ja mugavalt juhiseid erinevates kriisiolukordades käitumiseks, koduste varude kogumiseks ja palju muud vajalikku,» ütleb Naiskodukaitse arendusspetsialist Elisa Jakson.

Äpp loodi vabatahtlike initsiatiivil. Tegudeni jõuti praeguseks juba enam kui viis aastat tagasi ning 2018. aasta aprillis tuli välja äpi «Ole valmis!» esimene versioon. Selleks tehti palju eeltööd. Jakson meenutab, kuidas toimusid ajurünnakud, prooviti erinevate riikide kriisirakendusi, uuriti, mida on teinud elanikkonna koolitamiseks USA, Saksamaa, Inglismaa ja teised maad. «Panime mõtted kirja, et millised funktsionaalsused ja mis sisu peaks meie äpis kindlasti olema. Tegime tihedat koostööd päästeameti inimestega ja riigikantseleiga, mille juures tegutses toona kriisikaitse rakkerühm, kes oli koostamas riiklikke käitumisjuhiseid kriisiolukordadeks.»

Rakenduse programmeerimiseks palgati IT-arendaja, kellele selgitati põhjalikult, milline peab äpp välja nägema ning kui käepärane ja mugav olema. «Tegelikult on erinevad juhised olemas ka olevalmis.ee kodulehel, aga rakendus on tunduvalt põhjalikum ja laiaulatuslikum. Äpis olev esmaabi teemaplokk on näiteks meie liikmetele mõeldud baasväljaõppe esmaabi mooduli teooriaosa ning sealt leiab tõesti kõik vajaliku alates mesilase nõelamise leevendamisest kuni insuldi saanud inimese aitamise ja käitumiseni jalaluumurru puhul,» räägib Jakson.

Foto: Heli Illipe-Sootak

Mobiilirakendusest «Ole valmis!» leiab juhiseid lisaks esmaabi andmisele paljudes teistes olukordades käitumiseks: näiteks mida teha siis, kui elekter on ära läinud või oled metsa eksinud, kuidas käituda loodusõnnetuste ja erinevate julgeolekuohtude korral. Mobiilirakenduses on võimalik läbida ka küberhügieeni alusõppe moodul. Arvestades info hulka, on kasutajale abiks nii teemade kategoriseerimine kui ka otsingumootor, mis aitab kiirelt leida vajamineva. Rakendusest leiab erinevad kasulikud telefoninumbrid, alates hädaabinumbrist kuni mürgistusinfoni, millele saab keskkonnast otse helistada.

Äpp areneb aasta-aastalt põhjalikumaks

Jaksoni sõnul on praegu nimekirjas veel hulk mõtteid, kuidas äppi «Ole valmis!» veel paremaks ja põhjalikumaks muuta, palju täiendusi on juba sisse viidud. Näiteks tehti koostööd võitluskunstide klubiga Tartu Budoklubi, kes koolitas mõni aasta tagasi Naiskodukaitse enesekaitseinstruktoreid. Tänu neile on rakendusse lisandunud põhjalikke enesekaitsenippide videoid, kus muide nii-öelda näitlejatena astuvad üles naiskodukaitsjad.

Tulevikus on plaanis äpi «Ole valmis!» kaudu saata ka riiklikke ohuteavituse teateid ning siduda rakendus riikliku sireenide süsteemiga. Sisu osas täieneb äpp jooksvalt ning selleks võib ka iga kasutaja ettepanekuid teha, saates kirja aadressile olevalmis@naiskodukaitse.ee.

Rakenduse kõige interaktiivsem ja populaarsem osa on aga koduste varude testimine – sinna saab üles märkida enda olemasolevad varud, millega nädal kriisiolukorras oma perega üle elada. Seejärel antakse varude nimekirjale tagasisidet ning vajadusel kutsutakse kasutajat üles neid täiendama, et võimalikuks kriisiolukorraks valmis olla. Küberhügieeni alusõppe mooduli õppetükke läbides saab aga paremad teadmised, kuidas ennast kaitsta küberruumist lähtuvate ohtude ja rünnakute eest.

Rakendus on kasutatav ilma netiühenduseta ning sisuga saab tutvuda lisaks eesti keelele vene ja inglise keeles. Rakendus on olemas nii Androidile kui ka Apple’i seadmetele ning asukohapiiranguid allalaadimisel ei ole. Enamus äpis olevaid juhendeid on kättesaadavad veebilehel www.olevalmis.ee. Sisu-uuendused ehk uued peatükid ja muud täiendused saab lihtsalt värskendada, vajutades esilehel nuppu «Värskenda», ent selleks on vaja internetiühendust.

Rakenduse sisu on kokku pannud Naiskodukaitse vabatahtlikud koostöös erinevate ekspertidega, nagu päästeamet, politsei- ja piirivalveamet, riigikantselei elanikkonnakaitse rakkerühm, riigi infosüsteemi amet, Elektrilevi, Naabrivalve jt. Osa materjalidest on koostanud ka Naiskodukaitse enda eksperdid. Lisaks korraldab Naiskodukaitse igal aastal ohutuse ja turvalisuse teemalist laagrit «Ole valmis!» organisatsiooni mittekuuluvatele naistele. Laagri töötubades jagavad naiskodukaitsjad teadmisi, nõuandeid ja praktilisi võtteid esmaabist enesekaitseni. Tegevused annavad võimaluse end proovile panna, kuid on jõukohased igas vanuses ja füüsilises vormis naistele. Laager on osalejatele tasuta.

Naiskodukaitse on Kaitseliidu naisorganisatsioon, mille eesmärk on kaasata naisi riigikaitsesse ning laiemalt kogu ühiskonna turvalisemaks muutmisse. Naiskodukaitses on oma koha riigikaitses leidnud enam kui 3800 naist üle terve Eesti. Loe lähemalt naiskodukaitse.ee.

Valmistu pere ja kogukonnaga kriisiks SIIN.

Foto: Päästeamet
Copy
Tagasi üles