Päevatoimetaja:
Marek Kuul

VIKTORIIN Põnevad Eesti muusika interpretatsioonid toovad sügisõhtutesse sära

Copy
Ivari Ilja ja keelpillikvarett FourEst
Ivari Ilja ja keelpillikvarett FourEst Foto: Eesti Interpreetide Liit

Viit sombust novembrikuu päeva kirgastab kodumaise heliloomingu kõla kui Eesti Interpreetide Festivali Eesti Muusika Nädalal tõstavad 38 hinnatud interpreeti tähelepanu keskpunkti eesti soolo- ja kammermuusika. Ootusärevust lisab seegi, et ettekandele tulevad ka vähetuntud või sootuks mängimata palad.

Eesti Interpreetide Festival „Eesti Muusika Nädal“ kutsub ajarännakule läbi eesti heliloomingu, peegeldades selle erinevaid arenguetappe. Sel korral on festivali autoriõhtud 21.-25. novembrini Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias pühendatud Rein Rannapi, Mati Kuulbergi, Eduard Oja ja Rudolf Tobiase loomingule. Tartus, Tubina saalis kõlab 20. novembril läbilõige festivali kavast ja kuulda saab kõigi nelja helilooja teoseid.

Kui harjumuspäraselt kuuleme kontserdisaalides sageli kindlat solisti või ansamblit siis festivali igal kontserdil on ühe õhtu jooksul võimalik osa saada erinevate suurepäraste eesti interpreetide esitustest. Sellised pisut galaliku ülesehitusega kontserdid, kus esinemiskooslused vahetuvad ja esinejaid on palju, on üks tore võimalus kõigile eesti muusika ja muusikutega tutvuse tegemiseks. Selleks, et festivali kontsertidel muusikat nautida ja pimedal ajal positiivset emotsiooni saada, ei pea kuulajal ilmtingimata olema taustateadmisi. Piisab kui tulla kohale ja lasta muusikal end kaasa haarata.

Autoriõhtutel on võimalik tuntud teoste kõrval tutvust teha ka loominguga, mida sageli kontserdisaalides ei esitata – kas siis eriskummalise koosluse või keerulise noodimaterjali tõttu, millega on heliloojad seadnud interpreedile väga kõrgeid nõudmisi ning pikka ettevalmistuse aega. Eesti Interpreetide Festivalil Eesti Muusika Nädal esitavad tänased Eesti parimad interpreedid selliseid teoseid igal kontserdil. Läbi tänaste interpreetide interpretatsiooni saavad aastakümneid tagasi kirjutatud muusikapalad festivalil uue hingamise.

Eesti Muusika Nädala esinejate rivi on esinduslik. Nii pakuvad oma tõlgendusi eesti heliloomingust näiteks rahvusvaheliste konkursside laureaat ja hetkel aktiivselt nii Eestis kui välismaal kontserte andev viiuldaja Hans Christian Aavik, suur Wagneri laulja ja erinevaid ooperirolle teinud Mati Turi, sagedane eesti uue muusika esitaja Iris Oja, löökpillimängija Heigo Rosin ning rahvusvahelistel kontsertlavadel sagedasti ülesastuvad viiuldaja Arvo Leibur, pianistid Age Juurikas, Sten Heinoja, Johan Randvere, Maksim Štšura ning paljud teised. Ja muidugi austatud maestro Rein Rannap, kes esineb enda autoriõhtul 25. novembril.

Pakkumaks noortele võimalust osa saada Eesti muusikakultuurist on õpilastele ja üliõpilastele piiratud koguses festivali autoriõhtute pääsmeid tasuta. Sissepääsuks vajaliku pääsme saab Piletikeskusest. Festivali pass, hinnaga 50 eurot, kehtib kõigil Tallinnas toimuvatel autoriõhtutel, autoriõhtute üksikpiletid hinnaga 15 eurot on saadaval Piletikeskuses ja Piletilevis.

Festival toimub Eesti Interpreetide Liidu ning Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia koostöös. Festivali toetavad Eesti Kultuuriministeerium, Eesti Kultuurkapital ning Tallinna linn.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles