Krstina Kallas: ma ei kandideeri erakonna juhiks, sest hariduskriis vajab lahendamist (12)

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy
Kristina Kallas
Kristina Kallas Foto: Mihkel Maripuu / pm / scanpix Baltics

Kristina Kallas teatas sotsiaalmeedias, et ei kandideeri Eesti 200 juhiks, sest hariduskriis vajab lahendamist. Ta juhtis tähelepanu, et ühtlasi stardib hariduselus kümne kuu pärast viimase kolmekümne aasta üks suurimaid muutusi – üleminek ühtsele Eesti koolile.

Olen teinud otsuse mitte kandideerida sel korral erakonna esimeheks. Kaalusin seda otsust väga kaua, sest tunnen vastutust selle ees, kuidas Eesti valitsus ja Eesti 200 praegusi kriise juhivad. Tundsin ka suurt toetust erakonna sees ja väljast ja ootust muutusteks.

Kuid Eestis on hariduskriis, mille lahendamise vastutus lasub praegu minul. Sellises olukorras on vastutustundetu eemalduda selleks, et minna juhtima muid protsesse. Minu fookus peab praegu olema hariduskriisi lahendamisel, mis on kulmineerunud kümnendi jagu tegemata otsustest õpetajate palkade, töötingimuste ja koolivõrgu osas.

Kümne kuu pärast peab startima üks suurimaid muutusi, mis Eesti hariduses on kolmekümne aasta eest ette võetud – üleminek ühtsele Eesti koolile. Ka see protsess vajab juhtimist, sest seda saab teha vaid korra, vigade parandamine läheks Eestile väga kalliks.

Koalitsioonis on vaja ka kokkulepet Eesti hariduskriisi lahendamiseks ja selle nimel pean mina ja Eesti 200 ühtse meeskonnana tegutsema. Valitsusel seisavad ees keerulised otsused Eesti majanduse konkurentsivõime languse peatamiseks, eelarvekriisi lahendamiseks, hariduskriisi lahendamiseks ja Eesti kaitstuse tagamiseks. Valitsemine praeguste kriiside hetkedel nõuab seda, et kõik juhid pühenduvad oma ülesannetele. Minu praegu absoluutne prioriteet on hariduskriisi lahendamine.

Tagasi üles