Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Lääne-Eesti ja saarte maakaitsevõitlejad saabusid õppusele

Copy
Lääne-Eesti ja saarte maakaitsevõitlejad saabusid õppusele.
Lääne-Eesti ja saarte maakaitsevõitlejad saabusid õppusele. Foto: Dairi Õun/Kaitseväe peastaap

Kaitseliidu Lääne maakaitseringkonda õppusele Ussisõnad saabusid laupäeval Pärnu-, Lääne-, Saare- ja Hiiumaa kodukandi kaitsmiseks mõeldud üksuste võitlejad.

Äsja õppusele saabunud maakaitseväelasi õpetavad Kaitseliidu ja kaitseväe instruktorite kõrval välja ka nende endi rühmade reservväelastest juhid, et õppida kuidas olla valmis oma kodukanti sõja korral kaitsma, teatas kaitseväe peastaap.

Õppusel osaleb ka mereväes 11 aastat tagasi väljaõppe saanud madrus Maido Palusalu, kes loodab teada saada kuidas asjad maaväes toimivad. Tõstamaalt pärit metsandusega tegelev reservväelane lisas, et pere oli igati toetav ja lapsehoidmisesse kaasati ka vastutulelik ämm.

Reservväelased harjutavad oma kodukoha kaitsmist Kaitseliidu Lääne maakaitseringkonnas kuni 29. septembrini. Õppus algas reservjuhtide täiendväljaõppega, kes hakkavad juhtima täna Ussisõnadele saabunud maakaitserühmade reakoosseisu. Väljaõppele järgnevad kontrollharjutused erinevates kohtades üle Pärnu-, Lääne-, Hiiu-, Saare- ja Muhumaa.

Ussisõnadele on kutsutud need ajateenistuse läbinud ja reservi arvatud reservväelased, kelle ametikohtadele oli välja õpetatud uus koosseis reservväelasi ja kes määrati seetõttu maakaitseüksuste koosseisu. Maakaitseüksuste loomine annab kiirreageerimisreservist välja arvatud võitlejatele uue funktsiooni, mis hoiab nende väljaõppetaset ja lahinguvalmidust.

Õppus Ussisõnad on Eesti ajaloo suurim reservväelaste väljaõpetamisele keskenduv õppekogunemine. Kuue nädala jooksul oodatakse õppusele ligi 10 000 reservväelast, kes määrati eelmise aasta jooksul maakaitseüksuste koosseisu. Õppus kestab kuni 8. oktoobrini.

Tagasi üles