Uue aja mood: toodete eluiga muutub aina lühemaks
Otepää Lihatööstus Edgaril on mitmeid tehnoloogilisi eripärasid, mis nende toodangut konkurentidest eristab: unikaalsed lepapuudel töötavad suitsuahjud, kasutatakse ainult kodumaist toorainet ning välistatud on kondilihamass. Põhitoodanguks on pool- ja täissuitsuvorstid, jahutatud lihatooted, suitsu- ja grilltooted. Lõviosa toodangust müüakse Eestisse, vähesel määral toimub eksport Soome.
Ettevõttel on korraga tootmises 70–80 erineva toote ringis. Maire Niit nendib, et kuna kaubandus soovib pidevalt uusi tooteid, muutub toodete eluiga iga aastaga lühemaks. «Ja samal ajal küsivad kliendid traditsioonilisi vorste ja sinke, mida oleme aastakümneid valmistanud,» muigab ta. «Üheks suunaks on kindlasti tervislikud, puhtad ja head toiduained, kus oleks võimalikult minimaalselt e-aineid. Meie oma toodetele otseselt e-aineid ei lisa, aga teinekord on need meie kasutatavate maitseainete koostises väga minimaalsel määral olemas. Ent teha pole midagi – seadus ütleb, et me peame pakendil loetlema kõik ained ning nii need sinna ka kirja saavad.»
Sügiseks lõpeb ettevõttel investeeringuprojekt, mis hõlmas efektiivsust tõstva tootmishoone ehitust ja uute seadmete soetamist. «Investeerisime robotisse, mis hõlbustab ettevõttesisest logistikast, vähendab raskuste tõstmist ja suurendab ohutust. Ostsime uued toodete kvaliteeti stabiliseerivad vorsti- ja soolveepritsid. Aeg on raske ja see jätkub – pandeemia, energia- ja julgeolekukriisid, intresside tõus ning plaanitavad maksud... Lisaks puudutab meid väga tugevalt tööjõukriis, sest lihatehnoloogidest on suur puudus, aga toidutehnoloogi eriala õpetatakse väga vähesel määral,» nendib tegevjuht.
Siiski on tema sõnul läbi aastate tehtud koostööd endast targemate inimestega. «Meil on olnud mitmeid projekte Tartu Ülikooli, Eesti Maaülikooli ja Tartu Rakendusliku Kolledžiga,» loetleb Maire Niit. «Tudengid käivad sageli meie juures praktikal ning hetkel näiteks saadame Tartu Ülikooli silmaarstiks õppijatele uuringuteks seasilmi, et aidata Eesti teadust arendada. Oleme koostöö üle teadusasutustega väga uhked!»
Artikli ilmumist rahastatakse Kagu-Eesti mainekava programmist.