Päevatoimetaja:
Anu Viita-Neuhaus

Eesti andis USA-le välja sõjatehnika smugeldamises kahtlustatava FSB töötaja (1)

Copy
Riigipiir.
Riigipiir. Foto: Tairo Lutter

Eesti andis 13. juulil Ühendriikidele välja salakaubaveos ja sanktsioonide rikkumises kahtlustatava Venemaa kodaniku ja arvatava FSB töötaja Vadim Konoštšenoki, teatas USA prokuratuur.

New Yorgi idapiirkonna prokuröri Breon Peace’i sõnul on Konoštšenok üks võtmetegelasi USA päritolu rangelt reguleeritud elektroonika ja laskemoona smugeldamisel Venemaale.

Ühtlasi Peace tänas Eesti võime, sealhulgas kaitsepolitseid ja riigiprokuratuuri Konaštšenoki vahistamise ja väljaandmise eest.

Konoštšenok astub USA-s Brooklynis kohtu ette juba reedel.

Varem on teatavaks saanud, et FSB töötajana kahtlustatav Konoštšenok smugeldas väidetavalt Eestist Venemaale USA päritolu esemeid, nagu elektroonikat ja sõjalist taktikalist laskemoona.

Konoštšenok peeti kinni Eesti piiril möödunud oktoobri lõpus ning tema esemete hulgast leiti 35 tüüpi pooljuhte ja muid elektroonikaosi, lisaks veel tuhandeid USAs toodetud, snaiperrelvades kasutatavaid 6,5 mm padruneid.

Möödunud novembri lõpus peeti Konoštšenok uuesti piiril kinni ning seekord oli tal kaasas umbes 20 kasti, mis sisaldasid tuhandeid USA päritolu kuule. Konoštšenoki äridokumentides oli kirjas, et laskemoonasaadetised on «autoosad». Konoštšenoki kinnipidamisega seoses otsisid Eesti võimud läbi tema poja nimel oleva lao ja leidsid ka sealt laskemoona.

Tagasi üles