Päevatoimetaja:
Sven Randlaid
6662387

VIDEO JA BLOGI Kaja Kallas: Paul Keresega vaidleme. See on tema töö ja kui klient selle eest maksab, siis see on tema teha (11)

Haridus- ja teadusminister Kristina Kallas, peaminister Kaja Kallas ja terviseminister Riina Sikkut.
Haridus- ja teadusminister Kristina Kallas, peaminister Kaja Kallas ja terviseminister Riina Sikkut. Foto: Taavi Sepp

Valitsuse pressikonverentsil osalesid peaminister Kaja Kallas (RE), haridus- ja teadusminister Kristina Kallas (Eesti 200) ning terviseminister Riina Sikkut (SDE).  Valitsus otsustas ebasoodsatest ilmastikuoludest tingituna välja kuulutada eriolukorra põllumajanduses. Lisaks Kaja Kallas soovitas opositsioonierakondadele miljon eurot annetanud Parvel Pruunsillal mitte vaigistada sõnumitoojaid, vaid veenda, et tegemist ei olnud vastuteeneid nõudva annetusega.

Terviseminister Riina Sikkut rääkis valitsuse pressikonverentsil, et see ei tähenda küll toetusmeetmete rakendumist, ent leevendab põllumeeste olukorda.

Eestimaa Talupidajate Keskliit, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, Eesti Lihaveisekasvatajate Selts, Eesti Aiandusliit, Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu ja MTÜ Eesti Noortalunikud pöördusid teisipäeval peaminister Kaja Kallase poole palvega toetada ebasoodsatest ilmastikuoludest tingitud erakorralise olukorra väljakuulutamist.

Pöördujad rõhutasid, et kevadkülmade ja põua tõttu on Eesti põllumajandussektoris tekkinud tõsine olukord, mis ohustab tänavust saagikoristust. Viimaste nädalate vihmasajud ei ole suutnud olukorda parandada, kuna taimede heale saagikusele aluse panev kasvufaas on juba möödas, või ei tärganud külvid üldse.

Ebasoodsatest ilmastikuoludest tingitud olukorra väljakuulutamine annab vajaliku õigusliku aluse võtta kasutusele meetmed, mis aitavad leevendada kriisiga toimetulekut ja selle tagajärgi, ning annab eelkõige põllumajanduse registrite ja informatsiooni ametile võimaluse mitte sanktsioneerida põllumajandustootjaid praeguses olukorras ebamõistlike kohustuste mittetäitmise eest.

Kallas Pruunsillale: ärge vaigistage sõnumitoojaid

Kallas soovitas opositsioonierakondadele miljon eurot annetanud Parvel Pruunsillal mitte vaigistada sõnumitoojaid, vaid veenda, et tegemist ei olnud vastuteeneid nõudva annetusega.

«Selge on see, et poliitika peab olema ja ka näima aus. Kui on tugev kahtlus selles, et seaduseid saab osta, siis see on kahetsusväärne. Praegune valitsus sellist lähenemist ei tolereeri,» ütles Kallas neljapäeval valitsuse pressikonverentsil ajakirjanikele.

«Minu soovitus Parvel Pruunsillale on, et ärge vaigistage sõnumitoojaid, vaid veenge kõiki, sealhulgas mind ja Keskerakonna juhatuse enamust, et tegemist ei olnud mingi vastuteeneid nõudva annetusega. Niikaua, kui seda ei tee, jäävad küsimused õhku,» lisas peaminister.

Kallase sõnul oleks ta valetanud, kui oleks öelnud, et midagi sellest ei tea. «Sellest räägiti kuulujuttude tasemel. Aga kuulujutte oli erinevaid. Teine versioon oli, et Keskerakonnale lubatakse raha, kui nad algatavad selle eelnõu. Praegu tundub, et midagi lubati. Seda kõike seostati Parvel Pruunsilla nimega,» lausus Kallas. Tema sõnul on selle versiooni meta-andmetest näha, et selle koostas Isamaa nõunik. «Ka oli just Parvel Pruunsild see, kes 2016. aastal annetusega toetas neid erakondi seaduse eest,» märkis Kallas.

Kas nüüd on minek kohtusse? «Olen mõistnud, et see poliitiline võitlus on kohtus ka. Mul on käed tööd täis. Selle Paul Keresega vaidleme. See on tema töö ja kui klient selle eest maksab, siis see on tema teha. Aga jah, eks sii tuleb nendega võidelda igal pool,» vastas Kallas. 

Bigbanki suuromanik Parvel Pruunsild annetas kolmele opositsioonierakonnale kokku miljon eurot. Miljonist eurost saab 400 000 Isamaa, Keskerakond ja EKRE saavad kumbki 300 000 eurot. Tegemist on Eesti ajaloo ilmselt suurima ühekordse annetusega erakondadele.

Tagasi üles