Päevatoimetaja:
Margus Martin
(+372) 507 3066

Yellen sõidab omakorda Hiinasse suhteid paikama

Copy
Janet Yellen
Janet Yellen Foto: POOL/Scanpix

Rahandusminister Janet Yellen külastab sel nädalal Pekingit, kinnitasid pühapäeval USA võimuesindajad.

Reis on kavandatud 6.–9. juulini ja üks peateema on majandussuhted.

«Rahandusminister Yelleni eesmärk on muu hulgas selgeks teha, kui tähtis on, et mõlemad riigid saaksid oma majandussuhteid vastutustundlikult arendada, murekohtadest otse suhelda ja globaalsete väljakutsetega tegelemiseks koostööd teha,» seisis rahandusministeeriumi avalduses.

Yellen kohtub Hiina kõrgemate ametnike ja Hiinas tegutsevate juhtivate USA firmade esindajatega.

«Kuigi USA püüab kindlustada oma rahvuslikke julgeolekuhuve ja kaitsta inimõigusi, siis ei ole sellekohased tegevused mõeldud Hiina ees majandusliku eelise saamiseks,» märkis visiidiga kursis olev USA kõrge ametnik.

Yelleni reis toimub vaid paar nädalat pärast seda, kui välisminister Antony Blinken kohtus juunis Pekingis Hiina presidendi Xi Jinpingi ja välisminister Qin Gangiga.

Blinken oli ligi viie aasta vältel kõige kõrgem USA ametnik, kes oli Hiina pealinna külastanud. Xi ütles harvaesineval reisil, et näeb Washingtoni ja Pekingi pingelistes suhetes edusamme.

USA president Joe Biden ütles pärast Blinkeni visiiti, et loodab lähiajal ka ise Hiina riigipea Xiga kohtuda, kuigi Hiina president vihastas pärast seda, kui Biden teda diktaatoriks nimetas.

«Ma loodan kohtuda president Xiga millalgi tulevikus. Lähiajal,» ütles Biden.

Hiina nimetas Bideni sõnakasutust, milles ta võrdles Xid diktaatoritega, äärmiselt absurdseks ja vastutustundetuks.

Selline libastumine riigipealt võib niigi hapral jääl kõndivate suurriikide vahele lüüa uue ohtliku mõra, seda eriti veel ajal, mil nii Washington kui Peking tegid just suuri jõupingutusi diplomaatiliste suhete silumise nimel.

Vaid päev varem lõpetas USA välisminister Antony Blinken oma kaaluka visiidi Pekingisse, millega Washingtonil on suhted ilmselt kõigi aegade suurimas madalseisus. Kuigi mõlemad pooled leidsid, et kõnelused olid produktiivsed, ei toonud need endaga kaasa mingeid märkimisväärseid läbimurdeid peale selle, et lepiti kokku naasta laiemas mõttes koostöö- ja konkurentsiteemade juurde.

Tagasi üles