Päevatoimetaja:
Ulla Länts
6662307

Kirju ajalooga Kopli liinides on kätte jõudnud uus ajastu

Copy
Foto: Raigo Tõnisalu

Kopli liinide elamupiirkond on täis ajaloolist hõngu ja mereäärset romantikat. Üle 100 aasta tagasi rajatud töölisasum oli kunagi Põhja-Tallinna kõige terviklikum ja uhkem töölisasum, selle areng aga kahjuks peatus ja läks allakäigu teele pärast II maailmasõda. Tänaseks on pikalt pealinna murelapseks olnud Kopli liinid leidnud aga uue hingamise ning ala taassünd ja identiteedi leidmine on jõudnud umbes poole peale.

Looduslikult asub Kopli liinide ala astangulisel maastikul, piiritletuna ühelt poolt mere ja ilusa uue rannapromenaadiga, teiselt poolt looklevate metsaradade ja looduskaitse all oleva Kopli Kase pargiga. Avalik ruum on kogukonna liimiks, mistõttu on ala planeerimisel ja arendamisel avalikule ruumile suurt rõhku pandud – heaks elukeskkonnaks peab avalik ruum olema toimiv, siduv ja mitmekülgne. Ala arendatakse ühtse tervikliku visiooniga kvartalite kaupa ning lõpptulemusena saab lisaks korterelamutele olema alal ka kaubandus-, teenindus- ja büroopinnad, lasteaed, põhjalikult lahendatud avaliku ruum, sh ratta- ja kergliiklusteed ning kogu mereäärt palistav rannapromenaad veel rohkemate puhke-, mängu- ja sportimisvõimalustega – et jaguks kohti, kus päriselt kohtuda.

Lähedal asuvas ajaloolises Kopli rahvamajas toimetab Kopli 93 kogukonnakeskus, kus on võimalik kaasa lüüa kogukonnaaia, mesila või parandustöökoja tegevustes. Jalutuskäigu kaugusele jääb boheemlaslik Põhjala tehas koos sealsete restoranide, kunstistuudiote, poodide ja teenustega.

Foto: Raigo Tõnisalu

Vastvalminud D2 kvartali korterid on sissekolimiseks valmis

Kunagi olid Kopli liinid jaotatud astangute järgi koloniideks, täna nimetame neid kvartaliteks ning kolme kolonii asemel on Kopli liinid on jaotatud mitmeks kvartaliks. Praeguseks on Fund Ehitus valmis ehitanud E, F ja D2 kvartalid ehk ligi pooltest kodudest – Sepa tänava merepoolne osa, 3. ja 4. liin ja Liinivahe tänava algus. Vastvalminud D2 kvartalis Liinivahe tänava ja Sepa tänava nurgal ootavad uusi elanikke 2 kuni 5-toalised kodud. Kodud on sissekolimiseks ja kõige põnevamaks osaks - sisustamiseks ja kodutunde andmiseks - valmis.

D2 kvartali elamud paiknevad tugeval reljeefil, millest tulenevalt on majade vahele rajatud eripärase maastikulahendusega õueala. Andekad Kino Maastikuarhitektid on loonud vahelduva ja põneva ruumi, kus on privaatseid ja poolavalikke tsoone, mille vahele on moodustunud eesaiad, milles leidub nii looduslikke aasakooslusi kui ka viljapuid ja -põõsaid. Sisehoovis on mänguväljakud, istumisalad ja murulapid, kus saab lihtsalt mõnusasti aega veeta – juttu puhuda, einestada, ja muidugi mängida. Kopli liinide asupaik ja ruumilahendus annab hea võimaluse nautida linnast lahkumata looduslähedast keskkonda.

D2 kvartali elamud on loodud arhitektuuribüroo Peeter Pere Arhitektid poolt. Hoonete põhilised välisviimistlusmaterjalid on värvitud puit-laudise faktuuriga raudbetoon-paneel, tsingitud metall ja klaas. Rõdude struktuur annab hoonetele visuaalset kergust ja mängulisust. Arhitekt on oskuslikult suutnud kvartali hooned paigutada reljeefile selliselt, et igal majal on oma iseloom, kuid majad suhtlevad omavahel ja neid seob ka täiesti kordumatu sisehoovi ala, mis kindlasti tugevdab Kopli liinide identiteeti. Liigelda ja parkida saab liinidel nii autoga kui rattaga, ratta igapäevast kasutamist teeb mugavamaks ka majades paiknevad avarad ja lukustatavad jalgrattaruumid, ei pea ratas käes rõdule tassima või panipaigas hoidma. Positiivne on ka see, et väliskeskkonnas autosid palju ei märka, sest parklad on rajatud maa-alustesse parklatesse. Ühistranspordi ühendus on ülejäänud linnaosadega hea, bussi- ja trammipeatusteni on kõndida ainult mõned minutid.

Foto: Raigo Tõnisalu

Kopli liinid on turvaline keskkond lastega peredele

Kopli liinide uus hingamine toob tagasi varem sellelt alalt kadunud turvatunde ja peresõbralikkuse. Lapsed ja nende vanemad saavad koduuksest välja astudes suunduda otse loodusesse ja mängupargid ei ole piiratud üksnes oma maja esise mängualaga. Alad on kõigile avatud ja ootavad nii lapsi kui täiskasvanuid tähendusrikast aega koos veetma, teiste Kopli liinide elanikega tutvuma või lihtsalt oma pere keskis mereõhku hingama. Laste kasvukeskkond on turvaline tänu tugevale kogukonnatundele ja piiritletud sisehoovi mänguväljakutele. Avastamist ja aktiivseid tegevusvõimalusi jagub nii rannaalal kui ka Kopli Kase pargis, kus on mitmeid tegevustaskuid.

Foto: Tõnu Tunnel

Minevikust ja tulevikust

Kopli liinide Vene-Balti laevaehitustehasest ja sellele järgnenud põnevast ajaloost Professorite küla tekkeni teavad enamikud. Vähemad teavad, et enne kõike seda oli poolsaare tipus hoopis tammemets, mida väisasid väljasõidukohana baltisakslased ja jõukamad linnaeestlased. Seal peeti piknikke ja nauditi imekauneid merevaateid. Kauni koha saatus kujundati ühes ajahetkes küll meie eest, ent täna on perspektiivika piirkonna tulevik taas heades kätes.

Tekkinud kogukonna ja arhitektuurselt kauni uusarenduse keskel, mis ei unusta ka olnut, võib olla tunnistajaks ajale, mil piirkond oma uude hiilgeaega siseneb. Mereäärne, linnukaitsealast ja parkmetsast ümbritsetud miljööväärtuslik keskkond on ühes Tallinna tagant tõusva ja merre loojuva päikesega ideaalne oaas, kus elada.

Lisainfot Kopli liinid uusarenduse kohta võib leida www.fundehitus.ee/kopliliinid

Foto: Fund Ehitus OÜ
Copy
Tagasi üles