Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman
(+372) 507 3066

McCarthy sõnul kõnelustel Bideniga kokkulepet ei saavutatud

Copy
Kevin McCarthy lahkumas pärast kohtumist president Joe Bideniga.
Kevin McCarthy lahkumas pärast kohtumist president Joe Bideniga. Foto: Alex Brandon/Scanpix

USA vabariiklasest esindajatekoja spiiker Kevin McCarthy ütles, et esmaspäevased kriisikõnelused president Joe Bideniga olid produktiivsed, kuid kokkulepet ei saavutatud.

«Tundsin, et meil oli tulemuslik arutelu. Meil ​​pole veel kokkulepet, kuid ma tundsin, et arutelu oli produktiivne valdkondades, kus meil on eriarvamusi,» ütles McCarthy Valgest Majast väljudes ajakirjanikele.

Biden ütles enne kohtumist vabariiklase kõrgeima esindaja Kevin McCarthyga, et on võlakriisi kõneluste osas optimistlik.

Kokkuleppele jõudmiseks ja riigi maksejõuetuse vältimiseks on jäänud vaid 10 päeva.

Biden lühendas visiiti Aasiasse ja saabus pühapäeva õhtul tagasi Washingtoni, et jätkata kõnelusi enne 1. juuni tähtaega. Esmaspäevase kohtumise eel oli Bidenil ja McCarthyl telefonivestlus.

Ühendriikide valitsuse eesmärk on tõsta riigi laenulimiiti juba 1. juuniks.

USA jõudis jaanuaris 31,4 triljoni dollarilise võlalaeni, mis sundis rahandusministeeriumi võtma erakorralisi meetmeid valitsussektori tegevuste rahastamiseks.

Riigi laenulimiidi tõstmine, mis lubab valitsusel tasuda juba tehtavate kulutuste eest, on sageli vaid formaalsus.

Viimastel aastatel on aga paisunud võlalae tõstmine tüliõunaks saanud. Kongressi vabariiklased nõuavad sellele vastutasuks kulukärpeid ja eelarvepuudujäägi vähendamist.

Tagasi üles