Portugal ühines rahvusvaheliste jõupingutustega Ukraina pilootide koolitamiseks

BNS
Copy
Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba ja Portugali välisminister João Gomes Cravinho.
Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba ja Portugali välisminister João Gomes Cravinho. Foto: MIGUEL A. LOPES/Scanpix

Portugal otsustas ühineda rahvusvaheliste jõupingutustega, et koolitada Ukraina piloote ja mehaanikuid Lääne lahingulennukitel, teatas reedel ukrainlaste uudisteagentuur UNIAN.

Ukraina välisminister Dmõtro Kuleba pidas oma Lissaboni visiidi ajal kõnelusi välisminister João Gomes Cravinho ja kaitseminister Helena Carreirasega, edastas Ukraina välisministeeriumi pressiteenistus.

Eelkõige rääkis Ukraina välisminister Portugali partneritele üksikasjalikult olukorrast rindel ja tõi välja Ukraina sõjalised vajadused tõhusaks kaitseks ja vasturünnakuteks.

«Portugal on näidanud liidripositsiooni liitudes niinimetatud hävitajakoalitsiooniga. Arvestades Venemaa raketirünnakute intensiivistumist Ukraina linnade ja külade vastu, on kriitilise tähtsusega, et Ukrainal oleks võimalus Venemaa Ukraina taevast välja tõrjuda,» rääkis minister.

Kuleba avaldas Portugali valitsusele otsuse eest tänu.

Lisaks kinnitas Portugali pool oma valmisolekut veelgi toetada Ukrainat teel Euroopa Liidu liikmelisuse poole.

Samal ajal kooskõlastasid Ukraina ja Portugali välisministrid oma seisukohti Vilniuses toimuva NATO tippkohtumise ettevalmistuste kontekstis. Kuleba rõhutas, kui oluline on, et alliansi liidrid teeksid poliitilise otsuse, et määrata kindlaks Ukraina tee sõjalisse liitu astumisel.

Ministrid arutasid ka Venemaa ja selle juhtkonna vastutusele võtmist Ukraina vastu sooritatud kuritegude eest ja eelkõige agressioonikuritegude eritribunali loomist.

Kuleba pööras erilist tähelepanu president Volodõmõr Zelenskõi rahuvalemile kui võimalusele luua õiglane ja kestev rahu Ukrainas.

USA president Joe Biden ütles maailma juhtivate tööstusriikide ühenduse G7 liidritele, et Washington pooldab moodsate sõjalennukite, mille seas F-16, andmist Ukrainale ja toetab ka jõupingutusi Ukraina pilootide väljaõpetamiseks.

Ukraina on korduvalt palunud lääneriikidelt moodsaid sõjalennukeid, mis aitaksid vastu seista Venemaa rohkem kui aasta kestnud sissetungile, kuid Kiievi rahvusvahelised toetajad pole sellega kuni viimase ajani nõustunud.

Varem sel nädalal lubasid Briti peaminister Rishi Sunak ja Hollandi valitsusjuht Mark Rutte ehitada rahvusvahelist koalitsiooni hävituslennukite andmiseks Ukrainale.

Tagasi üles