Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Haaberstis katsetatakse pakendite kogumist elamute juures

Copy
Pakendikonteinerid.
Pakendikonteinerid. Foto: Pealinn

Haaberstis katsetatakse pilootprojektina kortermajade juurde paigaldatud pakendikonteineritega, soodustamaks jäätmete ringlusse võtmist, järgmisel aastal tehakse samalaadne katsetus Pirital.

«Potentsiaal on asjal väga suur. Praegu näeme, et segaolmejäätmete seas on endiselt palju pakendijäätmeid, mida seal tegelikult olema ei peaks. Nüüd üritame seda asja parandada. Inimesed saavad asjast kasu ka seeläbi, et niimoodi väheneb nende segaolmejäätmete hulk ning jäätmete äravedu läheb lõppkokkuvõttes vähem maksma,» rääkis abilinnapea Joosep Vimm Pealinnale. Eesmärgiks on teada saada, kuidas kortermajade elanikele pakendijäätmete kogumist ja äravedu hõlpsamaks muuta.

Haabersti linnaosas viiakse koostöös taaskasutusorganisatsioonide ja korteriühistutega läbi pilootprojekt, mille eesmärk on proovida erineva suurusega korterelamutes mitmesuguseid pakendijäätmete üleandmise viise. Projekti käigus kogutavate andmete põhjal saab omakorda hinnata, kuidas jäätmete kogumist paremini korraldada.

«Ühelt poolt soovime, et inimeste keskkonnateadlikkus kasvaks. Teiselt poolt tahame üles leida need kitsaskohad, mille taha jäätmete kogumine ja liigiti sorteerimine praegu jääb: on selleks siis teadmiste või mahutite puudumine, keelebarjäär või hoopis midagi muud,» rääkis Strateegiakeskuse ringmajanduse osakonna peaspetsialist Mikk-Erik Saidla.

Pilootprojekti käigus tehakse projektis osalevate korteriühistute jäätmemahutite osas ka järelevalvet, mille käigus vaadatakse üle segaolmejäätmete mahutid ja fikseeritakse olukord fotodega. Eesmärk ei ole ühistuid trahvida, vaid piloodi jaoks tagasisidet saada. Nimelt võib jäätmete välimus ja eeskätt nende kogus jutustada nii mõndagi ka nende kogumise hoolsusest.

«Kuna pea 60 protsenti meie jäätmetest on just pakendid, siis peaksid segaolmejäätmete mahutid ka selle mahu võrra vähem täituma. Ja ka vastupidi – pakendimahutisse peaks jäätmeid jälle selle võrra juurde tulema,» selgitas Saidla.

Tagasi üles