Päevatoimetaja:
Loora-Elisabet Lomp
+372 5916 2730

NÄDALA RETSEPTID Kuninglik nädalalõpp köögis. Vinjette Briti toiduklassikast

Copy
Rammus Karjase pirukas. mm/Foto MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES FOTO: Mihkel Maripuu
Rammus Karjase pirukas. mm/Foto MIHKEL MARIPUU/POSTIMEES FOTO: Mihkel Maripuu Foto: Mihkel Maripuu

See nädal on lausa kuninglik. Äsja lõppes Rootsi kuningapaari visiit Eestisse, Suurbritannias kroonitakse täna kuningas Charles III. Just paras moment, et noppida nädalalõpu kokkamiseks meelepärast Briti köögi klassikast.

Kuningakoda kutsub sel nädalavahetusel kogu Suurbritannia rahvast küpsetama kroonimispidustusteks lahtist pirukat quiche’i, mille täidises on spinatit, aedube, estragoni ja kuulsat Cheddari juustu. See pirukas kuulutati ametlikuks kroonimis-quiche’iks ja on inspireeritud Charles III kirest maheaiapidamise ning oma aias kasvatatud köögiviljade vastu. Kui küpsetis valmis, on mõnus sündmuse tähistamiseks seltskondlikku telerivaatamist või piknikku alustada.

Ükskõik, kas jälgite Briti kuninga kroonimispidustuste otseülekannet või mitte, väärivad brittide traditsioonilised road ja kombed järele proovimist. See võib olla kellaviietee ühes väikeste elegantsete võileibade ja koogikestega, lõuna toeka Karjase piruka või hoopis midagi magusat.

Pikaaegne Briti saatkonna peakokk Evelin Karro on aastate jooksul Postimehe nädalalisa lehekülgedel jaganud hulganisti saareriigi kulinaariaklassika retsepte, mille valmistamine ei nõua koduköögis eriliste kokandusvõtete tundmist. Kokk kinnitab, et nagu muus, hoiavad ja armastavad britid oma köögi vanu traditsioone endiselt ning on nende üle uhked. Juuresolev palett ongi kokku miksitud Karro käe järgi seatud Briti roogadest.

Tagasi üles