2. Kasutage seda, mis juba olemas on
Olge köögis allesjäänud toidukraami kasutamisel loominguline – selleks võite kasutada toredaid toidublogijate retsepte või ise retsepti välja mõelda. Sööge ära kõik, mille ostsite! Tänapäeva inimestele ei pea vist ütlema, et kartulikoortest saab mõnusaid krõpse teha ning leivakoorik on täiesti söödav.
3. Ladustage asjad kappi korralikult
Mõned toiduained, nagu enamik puu- ja köögivilju, säilivad kõige paremini külmkapis, samas kui leiba ja kartulit on parem hoida tavalises kapis. Oluline on paigutus – värskemad asjad tahapoole, vanemad ettepoole. Kui mõne toiduaine „kõlblik kuni“ või „parim enne“ hakkab kätte jõudma ning porgandid või viinamarjad hakkavad närtsima, aga teil puudub plaan, mida sellest süüa teha, siis kasutage julgelt sügavkülma. Las need toiduained ootavad seal oma aega. Külmutada saab ka suppi ja pagaritooteid.
4. Kohvikute ja toidukohtade viimase hetke pakkumised
Mitmetest nutirakendustest, aga ka kohvikute ja toidukohtade kodulehtedelt saab teavet üleliigse toidu kohta, mida müüakse isegi kuni poole hinnaga. Päästke see toit prügisse jõudmisest, seejuures ülearu priiskamata! Paljud ostavad poest heal meelel sama päeva säilimiskuupäevaga lihatooteid ja juustu – seegi on toidu päästmine.
5. Jagage toitu sõprade ja naabritega või annetage abivajajatele
Kui teete liiga palju süüa, siis pakkuge oma head toitu ka naabritele. Kui näete, et kappi on jäänud mõned toiduained või maitseained liiga kauaks seisma, pakkuge ülejääke sõpradele või kogukonnaliikmetele. Samuti tasub mõelda abivajajatele ehk näiteks Toidupangale. Paraku on väga paljude Eesti inimeste jaoks olulised iganädalased abipakid.
6. Jäätmete liigiti kogumine ja kompostimine on päriselt vajalik
Toidujäätmete vähendamise üks võimalus on kompostimine – taimed tänavad teid selle eest, sest vana või kasutamata toidu kompostimine tähendab, et seda saab uuesti kasutada mullaväetisena. Samuti on hädavajalik biojäätmete kogumine liigiti, sest sel juhul saab jäätmetest biogaas, mida kasutatakse elektri või kütusena.
Tarbijad tekitavad Euroopas ja Põhja-Ameerikas jäätmeid elaniku kohta 95–115 kg aastas, samas kui Aafrikas ning Lõuna- ja Kagu-Aasias viskavad tarbijad toitu ära vaid 6–11 kg aastas elaniku kohta. Arengumaades tekib 40 protsenti kahjudest pärast saagikoristust ja töötlemist, samas kui tööstusriikides tekib üle 40 protsendi kahjudest jaemüügi- ja tarbijatasandil.
Allikas: ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsioon