Ka koolitoitlustajad on viidanud vajadusele koostada teekaart, millest toitlustamise puhul juhinduda saaks ning toonud välja ka kitsaskohad. Enam kui 80 Eesti koolis toitlustust pakkuva Baltic Restaurantsi juhi Aaro Lode sõnul on koolitoit jõudnud tänaseks olukorda, kus kvaliteedi tõstmise asemel peame rääkima taseme säilitamisest.
«Koolitoidu eest makstav riigitoetus on püsinud muutumatu alates 2018. aastast – 1 euro lapse kohta päevas, millele lisandub kohaliku omavalitsuse toetus. Samal ajal on toidu tooraine hinnad viimase aasta jooksul kasvanud keskmiselt 50%. Elektrihind on kasvanud 300%. Vaatamata sellele, et hinnad jätkuvalt kasvavad ja koolitoidu toetus on püsinud neli aastat muutumatuna, hangivad koolipidajad paljudes Eestimaa kohalikes omavalitsustes toitlustajalt ikka veel kõige odavamat pakkumist. See on pannud toitlustajad tugeva surve alla, kus me peame hakkama tegema otsuseid ja valikuid, kuidas säilitada senine koolitoidu kvaliteet,» rääkis Lode.«Ootame, et teekaart annaks vastused, milline on tasakaalustatud ja mitmekesine koolitoit, kuidas seda järjest kestlikumalt tagada ning millised on selleks vahendid,» lisas Lode.
Nõudeid koolitoidule ning pakutava toidu energia- ja toitainesisaldusele reguleerib sotsiaalministri määrus „Tervisekaitsenõuded toitlustamisele koolieelses lasteasutuses ja koolis", mis on uuendamisel. Kohalikke omavalitsusi toetab koolilõuna pakkumisel haridus- ja teadusministeerium. Riiklik koolilõunatoetus on praegu 1 euro ühe lapse kohta päevas. Lisaks toetab maaeluministeerium läbi kohalike omavalitsuste mahetooraine osakaalu suurendamist koolitoidu valmistamisel.
Kohtumisel osalesid koolitoitlustajate, õpilaste, kohalike omavalitsuste, terviseameti, Tervise Arengu Instituudi, sotsiaalministeeriumi, haridus- ja teadusministeeriumi ning maaeluministeeriumi esindajad. Koolitoidu pakkumisega seotud probleemidest nimetati muuhulgas koolitoidu ebaühtlast kvaliteeti, vajadust riikliku koolilõuna toetuse suurendamiseks, toitlustamise hangetega seotud küsimusi, söögivahetundide pikkust ja nende algusaega ning toiduraiskamist.