Päevatoimetaja:
Marek Kuul

Millised on ideaalsed elutoa tapeedid?

Copy
Foto: Pixabay

Kas oled kujundamas enda elutuba ja mõtled, milline tapeet valida? Oled jõudnud õigesse kohta, sest just sellest, kuidas valida elutoa tapeeti, kirjutame allpool. Elutoa tapeedid võivad olla nii ühevärvilised kui ka mustrilised, need võivad olla loodud mõne foto põhjal või lastud lausa eritellimusena valmistada. Tapeetide valik on lai ja suur, mistõttu oleme pannud kokku soovitused, mida järgida.

Arvesta ruumi omadustega

Ei ole olemas eraldi liiki nagu elutoa tapeedid, valik tuleb teha selle põhjal, milline on ruum ja millist stiili sisekujundust soovid luua. Seetõttu tuleb võtta arvesse ruumi loomulikku valgust ja temperatuuri. Kui aknast paistab palju valgust, võib kasutada väga palju erinevaid värve, nii tumedaid kui ka heledaid. Vali elutoa tapeedid, mis on värvikirevad või suurte mustritega. Valgusküllane ruum annab palju mänguruumi ja võimaldab katsetada erinevate disaini lahendustega.

Nendes ruumides, kus on vähem aknaid või aknad ei asetse päikesepoolses osas, tuleks vältida väga tugevaid toone ja suuri mustreid, sest siis võib tekkida koopad tunne. Sellisesse ruumi sobivad sellised elutoa tapeedid, mis on heledamates toonides ja millel on väiksemad ning tagasihoidlikumad mustrid. Disainist sõltub ka tapeetimine - mida kergema mustriga see on, seda lihtsam on ise tapeetimistöid teostada. Seega arvesta ka sellega, kui oled tapeeti valimas.

Ideaalsed elutoa tapeedid sobivad mööbliga kokku

Teine aspekt, mida arvesse võtta, on sisustus. Kogu ruum peab looma ühtse terviku, seda alates tapeedist kuni mööbli valikuni välja. Seetõttu on oluline, et elutoa tapeedid ei valitaks mitte eraldiseisvalt, vaid koos mööbliga.

Kõige ideaalsemad elutoa tapeedid on sellised, mis täiendavad kogu ruumi värvipaletti. Võta arvesse diivani, vaipade, kardinate, dekoratsioonide jms värve ja disaini. Arvesse tasub võtta ka funktsionaalsust ja mõelda sellele, millises disainis elutoa tapeedid sinna sobivad.

Tapeet on julge ja visuaalselt silmatorkav valik ja seda on oluline meeles pidada, kui soovid seinale lisada ka mõned kunstiteosed. Lihtsa disainiga ja ühevärvilised elutoa tapeedid on väga heaks lõuendiks erinevatele kunstiteostele või fotoseinadele. Kui tegemist on tugeva ja silmapaistva disainiga, siis tuleks kunsti riputamisel valida laia raamiga pildid, et luua vaba ruumi tapeedi ja kunstiteose vahele. Kui sa soovid aga kerget üldilmet, siis vali sellised elutoa tapeedid, mis on minimalistliku disainiga ja mille peale on kerge sobitada erinevaid kunstiteoseid.

Milline tapeet siis valida?

Võttes kokku kõik eelnev tuleb elutoa tapeet valida vastavalt järgmisele:

  • ruumi suurus;
  • ruumi valgus;
  • sisekujunduse stiil;
  • mööbli ja dekoratsioonide stiil kui ka värv.

Elutoa tapeedid võivad olla kõiksugused: nii ühevärvilised, ruudulised, lillelised jne. Vali selline elutoa tapeet, mis sobib sinu soovidega kokku. Arvesta kindlasti ruumi olemusega, et mitte luua tuba, kus toob vale valikuga esile ruumi kitsaskohti. Mõtle läbi, millist üldmuljet soovid ja vali vastavalt sellele sobilik tapeet. Edu valimisel ja kujundamisel!

 
Copy
Tagasi üles