Kuigi põldmuraka pektiinisisaldus on väike, on see sellegipoolest suurepärane moosi- ja marmelaadimaterjal, samuti ideaalne kookidesse ja muudesse küpsetistesse (näiteks keeksid, muffinid, saiakesed, pirukad) lisamiseks. Põldmarjast saab maitsvat mahla, kisselli ja tarretist. Sügavkülmikus tasub seda säilitada kas tervete marjadena või toormoosina.
Põldmarja-kodujuustukook
Põldmarjadega mahlane ja mahe küpsetis on igati maitsev ja lihtne valmistada. Kui parasjagu põldmurakaid saada ei ole, siis valmista kook kas vaarikate, sõstarde, tikrite või mustikatega, kuid hästi sobivad koogi sisse ka tükeldatud hapud õunad.
Põldmarjad võivad selle koogi jaoks olla ka sügavkülmast võetud. Enne koogile lisamist neid sulatada ei ole vaja, kuid võiksid lisada täidisele sel juhul 2 sl jahu (kokku 3 sl). Teine variant on marjad enne koogile lisamist kas 2 sl jahu või 1 sl kartulitärklisega läbi segada, et need kooki liialt lödiks ei teeks.
Koogi peal kaunistuseks olevad marjad on tegelikult põõsasmuraka kultuursort pampel ehk aedmurakas, kuid pakendil on Eesti kaubanduses kirjas, et tegemist on põldmarjaga.
Purutainas:
200 g nisujahu ja 1 tl küpsetuspulbrit või 200 g riisijahu ja 1 tl küpsetuspulbrit
1 sl vanillisuhkrut
3 sl suhkrut
50 g mandlilaaste
100 g külma võid
Sega omavahel kõik kuivained, sh mandlilaastud. Tükelda või ja haki noaga või näpi sõrmedega kiirelt purutainaks. Aseta tainas täidise valmistamise ajaks külmkappi.
Täidis:
4 muna
3 sl suhkrut
380–400 g (1 tops) klassikalist või hapukoorega kodujuustu
200 g (1 pakk) vanillimaitselist kohupiima
1 sl nisu- või riisijahu
200–300 g põldmarju
peotäis põldmarju ja mündi- või melissilehti (soovi korral)
peotäis mandlilaaste
Klopi munad suhkruga kergelt lahti ning sega läbi kodujuustu, kohupiima ja jahuga.
Määri 24–26 cm läbimõõduga ümmargune vorm võiga ja puista üle jahuga. Laota 2/3 tainast vormi põhja, vala peale täidis, puista sellele marjad ja seejärel kata ülejäänud tainaga. Kõige peale puista peotäis mandlilaaste.
Küpseta 200kraadises ahjus 30 minutit. Lase koogil vormis jahtuda ja aseta see siis kuni söömiseni külmkappi. Kook on parim jahtununa või külmana; eriti hea aga järgmisel päeval. Serveerimisel puista soovi korral peale veel värskeid põldmarju ja mündi- või melissilehti.