Tegemist on madaraliste sugukonda kuuluva 20–40 cm kitsaste lehtedega ebasarikasse kuhjunud kollaste õitega taimega. Toimeained on flavonoidid, kumariinid ja kinoonid, parkained, kautšuk, eeterlikud õlid, saponniinid, fermendid, fütoöstrogeen.
Korjatakse hobumadarat õitsemise alguses. Lõikame kääridega õitsvad ladvad, kuivatame kiiresti 35–40 kraadi juures ja paneme kohe õhukindlasse kotti või purki. Hobumadar ei talu säilitamisel vähimatki niiskust, droog muutub kohe tumedaks.
Korjamise aeg algab juuli algul ja isegi septembrikuus võib leida rannast, raiesmikult või niidetud heinamaalt veel hobumadarat. Kuna tegu on puhastava taimega, siis mingil juhul ei tohi teda korjata teeäärtest ja põlluservast, kus kasutatakse mürke. Kasutatakse ka juuri, neid saab koguda sügisel.