Päevatoimetaja:
Liisa Ehamaa

Taali mõisa abihoonete uus ärkamine

Copy
Vello Kaunissaare tallist ei puudu ka loomad.

 
Vello Kaunissaare tallist ei puudu ka loomad.  Foto: Tiiu Leis

Tunnustatud taastaja ja Pärnumaa staažikamaid päästjaid Vello Kaunissaar (55) peab oma unikaalse kahehektarilise Taali mõisakompleksi laudas lambaid, hobust, kolme Volvot ja Volgat, kuuris vanu tõldu ja saane. Veised mäletsevad rendikarjamaal, tiik ja linnumaja ootavad sulelisi. Vello ise elab oma perega aga tallis.

Tänu Vellole püsivad Pärnumaal ainulaadse mõisakompleksi ajaloolised abihooned üldse veel püsti ja moodustavad mõisaga ühtse terviku. Talli soetas mees 2000. aastal, kõrval olevad abihooned koos maaga ostis 2007. Kogu kompleks asub Tori-Sindi vahel imeilusa Pärnu jõe kaldal Taalis.

Mõisahoone omanikuga Vellol pistmist polegi, teda nägi ta viimati kolm aastat tagasi, The Timesi 2021. aasta andmetel oli see Staelenhofi mõis hoopistükkis müügis 3,9 miljoni euro eest. Teiste ümberkaudsete inimestega on ta aga tänu vabatahtliku pritsimehe ennetustööle tihedalt seotud, isegi nii tihedalt, et on koos oma komando liikmetega tehtud külastuste poolest Eestis eesrindlane, jagades ning kontrollides suitsu- ja vinguandureid.

Virtsakiht poolde säärde

„Siin elas siga, kogu ruum oli vaheseinu ja nõukogudeaegset rämpsu täis, virtsakiht ulatus poolde säärde,” tutvustas Vello 2000. aastal suvilaks soetatud unikaalse kaarvõlvidega paekivist talli sisemust. Vello elas esimese talve sinna kolides oma perega talli katuse alla ehitatud saunas. Nüüd on suur tall virtsast puhtaks roogitud, uued aknad pandud ning läbi klaaskoridori viib uks hoone lõunapoolsesse külge ehitatud korterisse. Tall ootab veel rahasüsti, et hõre laastukatus uue katte vastu vahetada, siis tuleb muldpõranda asemele kivipõrand ja olemasolev korter saab laienduse. „Kivikatus kaalub nii palju, et selle paigaldamine on väga keeruline,” nentis Vello.

Märksõnad

Tagasi üles