Päevatoimetaja:
Anu Viita-Neuhaus

Dysoni uue põlvkonna varstolmuimeja tuvastab paljale silmale nähtamatu tolmu

Copy
Nii Dyson V12 Slim Absolute kui Dyson V15 Detect Absolute tolmuimejatel on viieastmeline filtersüsteem, mis kogub kuni 99.99% mustusest ja mikroskoopilistest osakestest.
Nii Dyson V12 Slim Absolute kui Dyson V15 Detect Absolute tolmuimejatel on viieastmeline filtersüsteem, mis kogub kuni 99.99% mustusest ja mikroskoopilistest osakestest. Foto: Dyson

Hinnatud tolmuimejate tootja Dyson töötas välja uue juhtmevaba lasertehnoloogial põhineva tolmuimeja, mis leiab üles ka palja silmaga nähtamatu tolmu. Uus mudel töötab ainulaadsetel sensoritel, mis arvutavad kogutava tolmu koguse ja suuruse ning selle põhjal sobiva imemistugevuse.

Kui puhas on puhas?

Dysoni asutaja James Dysoni sõnul on koroonapandeemia lisaks tervisele muutnud inimesed hoolikamaks ka oma kodu suhtes. „Viimane poolteist aastat on meie igapäevaelu drastiliselt muutunud. Kodust on saanud kontor, me veedame rohkem aega siseruumides kui kunagi varem ja nii leiab tolmuimeja ja põrandapesulapp majapidamises üha rohkem kasutust. Lisaks on oluliseks muutunud koristamise kvaliteet – inimesi päriselt huvitab, kas see, mis paistab kaugelt puhas, seda ka päriselt on,“ ütles Dyson.

Samal eesmärgil täiustati Dysoni juhtmevaba varstolmuimejat uuendusliku lasertehnoloogiaga, mille abiga jõuab tolmuimejasse ka see mustus, mida palja silmaga ei näe. Tehnoloogiani jõuti aga täiesti juhuslikult. Nimelt pani üks arendajatest pärast koristamist tähele, et õhus liigub ikka tolmuosakesi, mis päikesevalguse käes silmnähtavalt ringi liikusid. Probleemist sai eesmärk: kas ja kuidas saaks tolmuimeja samad tolmuosakesed kätte ja kinni püüda?

Madratsid on üheks tolmulestade tekkimise lemmikkohaks, mistõttu tuleks madratseid regulaarselt mõlemalt poolt puhastada.
Madratsid on üheks tolmulestade tekkimise lemmikkohaks, mistõttu tuleks madratseid regulaarselt mõlemalt poolt puhastada. Foto: Dyson

Ka nähtamatu tolm püütakse kinni

Üldjuhul jõuab tolmukotti mustus ja tolm, mida me silmaga näeme. Tolm tolmuimejaga võetud, liigume edasi järgmisesse kohta. Dysonil on aga puhastusotsiku sisse ehitatud roheline laserdiood, millle rohelised kiired aitavad veel täpsemalt näha ka väga väikseid tolmukübemeid. Lasertehnoloogiaga puhastusotsik on olemas nii Dyson V12 Slim Absolute kui Dyson V15 Detect Absolute varstolmuimejal.

Kõige uuemal Dyson V15 Detect Absolute varstolmuimejal on LCD-ekraan, mis tõmbab kuni 10 mikromeetri suuruseid tolmuosakesi. Kuidas see täpsemalt töötab? Kui tolmuimeja on sisse lülitatud, siis iga mikroskoopiline sissetõmmatud osake põrkub vastu akustilist piesosensorit. Põrkumisest tekitatud vibratsioon arvestatakse ümber elektrilisteks signaalideks, mis edastatakse LCD-ekraanile. Seega näeb tolmuimeja kasutaja reaalajas sissetõmmatavate tolmuosakeste suurust ja kogust, mida loetakse 15 000 korda sekundis. Sensor jagab kogutud osakesed suurusest lähtuvalt neljaks: allergeenid ja õietolm, hallitus ja nahaosakesed, tolmulestad ja nende jäätmed ning suhkruterade suurune mustus.

Tolmu kogusest ja suurusest lähtuvalt reguleerib varstolmuimeja Dyson V15 Detect Absolute imemisvõimsust automaatselt. Lisaks kuvatakse koristamise ajal LCD-ekraanile täpne arv minuteid, kaua selle režiimiga veel tolmu imeda saab.

Nii nagu peaksime puhastama oma voodimadratseid, vajavad regulaarset puhastust ka lemmikloomade pesad - seda nii tolmuimejaga kui ka pestes.
Nii nagu peaksime puhastama oma voodimadratseid, vajavad regulaarset puhastust ka lemmikloomade pesad - seda nii tolmuimejaga kui ka pestes. Foto: Dyson

Imur puhastab ka õhku

Nii Dyson V12 Slim Absolute kui Dyson V15 Detect Absolute tolmuimejatel on viieastmeline filtersüsteem, mis kogub kuni 99.99% mustusest ja mikroskoopilistest osakestest. Kõikides Dysoni juhtmevabades tolmuimejates on pestav HEPA filter, mis kindlustab, et kõik kahjulikud osakesed – sh õietolm ja bakterid – jäävad imemisjärgselt tolmuimejasse ning tagasi tuppa puhutakse võimalikult puhas õhk. Seega ei puhasta Dyson varstolmuimeja pelgalt pindasid, vaid puhastab ka tubast õhku, sobides eriti hästi allergikutele. Mõlema tolmuimeja mudelil on stabiilne imemisvõimsus, mis tähendab, et aku tühjenedes võimsus ei vähene. Samuti on nendel mudelitel integreeritud vahetatav aku, mida saab tolmuimejast eraldi laadida.

Dyson V15 Detect Absolute on turu võimsaim (kuni 240W imemisvõimsus) nutikas varstolmuimeja. Dyson V12 Slim Absolute on aga Dysoni valikus kõige kergem juhtmevaba varstolmuimeja. See kaalub 2.4kg ehk 20% vähem kui V15, kuid ka selle imemisvõimsus on väiksem, täpsemalt 150W. Selle kerge ja kompaktse tolmuimeja loomise taga on soov lisada valikusse väga hästi manööverdav seade, millega saaks tolmust puhastada ka lagesid ja teisi raskesti ligipääsetavaid kohti. Seetõttu on sellel ka teistsugune sisse/välja lülitamise nupp, mida ei pea tolmuimejat kasutades all hoidma. Dyson V12 Slim Absolute tolmuimejal on ka veidi väiksem tolmukogumise anum (0.35 liitrit), mis sobib just väikese maja, korteri või kontori omanikele. Tolmuimeja LCD-ekraan näitab valitud tolmuimemise režiimi, järelejäänud tööaega, hooldussõnumeid ning aku taset.

Dysonil on puhastusotsiku sisse ehitatud roheline laserdiood, millle rohelised kiired aitavad veel täpsemalt näha ka väga väikseid tolmukübemeid.
Dysonil on puhastusotsiku sisse ehitatud roheline laserdiood, millle rohelised kiired aitavad veel täpsemalt näha ka väga väikseid tolmukübemeid. Foto: Dyson

Hüvasti harjastesse kinnijäävad juuksekarvad!

Lisaks lasertehnoloogiaga Laser Slim Fluffy puhastusotsikule võtsid Dysoni arendajad oma südameasjaks juuksekarvad, mis tolmuimeja harjaste vahele kinni jäävad. Siiani oli ainuke lahendus eemaldada puhastusotsik tolmuimeja küljest ning käsitsi kõik karvad harja küljest eemaldada. Dysoni arendajad leidsid, et probleemi lahendab koonusekujuline puhastusotsiku kuju, millega ei jää ükski juuksekarv harjaste külge kinni. Lahendus on ehitatud väiksesse mootoriga Hair Screw Tool puhastusotsikusse, mis on kaasas nii Dyson V12 Slim Absolute kui ka V15 Detect Absolute varstolmuimejaga. Uue otsiku on rõõmuga vastu võtnud ka Dysoni kliendid.

Tänu Dysoni uuendustele saame luua veel hügieenilisema ja puhtama koduse keskkonna kui kunagi varem. Ettevõtte seisukoht on, et mitte ükski tolmukübe ega mikroskoopiline puru ei tohi tolmuimejal jääda „kahe silma vahele“.

Copy
Tagasi üles