/nginx/o/2021/09/15/14071466t1h4440.jpg)
Erksavärviline astelpajumari on nii vitamiinipomm, millega tervist turgutada, kui ka suurepärane lisand erinevatele toitudele.
Astelpaju kui ravivahendit tunti juba Antiik-Kreekas. Nimetuse Hippophae olevat astelpaju saanud Kreeka hobuse järgi, kelle karv hakkas pärast astelpaju lehtede söömist läikima. Praegu saavad astelpajust kasu Prantsuse lambakasvatajad: astelpaju lehtede söömine mõjub hästi lammaste villakasvule.
Astelpaju on tõesti vitamiinirikas. Öeldakse, et see on üks täiuslikumaid taimsete vitamiinide allikaid, kuid selle marjades on ka rohkelt mineraalaineid (eelkõige kaltsiumi, kaaliumi ja magneesiumi), flavonoide, parkaineid, eeterlikke õlisid ja rasvhappeid. Vitamiinidest on kõige enam C-vitamiini, samuti B-grupi vitamiine ja karotenoide. Astelpaju viljad on suhteliselt hapud, sest suhkrut on neis vaid 3,5% ja orgaanilisi happeid (peamiselt õun- ja viinhapet) enam-vähem samas suurusjärgus.