Päevatoimetaja:
Liisa Ehamaa

Nädala jook Üllatus: alkoholita õlu on täitsa hea

Copy
Ei ühtki õlut, mis pannuks nurisema või vanduma: põgus valik suurtootjate ja väikepruulijate eri stiilis alkoholivabu õllesid.
Ei ühtki õlut, mis pannuks nurisema või vanduma: põgus valik suurtootjate ja väikepruulijate eri stiilis alkoholivabu õllesid. Foto: Eero Vabamägi

SUVE KUUMIM ÕLU. Alkoholivabadus on joogimaailma suur trend. Alkoholita õlle ja veini riiulid aina pikenevad, kokteilide nimekiri joogikaartidel samuti. Proovisime, kuidas maitseb alkoholivaba õlu. Millised tekitasid enim elevust?

«Teha ilma alkoholita maitsvat õlut pole kuigi lihtne ülesanne, sest alkohol aitab joogil säilida, annab sellele selgroo, kannab ja seob maitseid,» ütleb õllesommeljee Kristjan Markii. Tavaliselt pruulitakse õlu valmis ja alkohol eemaldatakse vaakumdestillatsiooni või osmoosfiltriga. Uuemaks suunaks on õlle tooraine piimhappebakteriga kääritamine, mis annab sellele kerge mulli ja hapukuse – sour-ale’i stiilis alkoholita õlut tuleb aina juurde.

Tagasi üles