Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

GALERII Kiirabiautod varustati moodsate isepuhastussüsteemidega

Ida- ja Lääne-Virumaal ning Harjumaal Loksal kiirabiteenust osutav Karell Kiirabi soetas äsja kümme uut sõidukit, milles kasutatakse Eestis ainulaadset viirusevastast isepuhastussüsteemi.

Mercedes-Benz Sprinter kiirabiautode lakke paigaldatud seadeldise töötas välja Eesti ettevõte Profile Vehicles Baltic, mis kokku enam kui miljon eurot maksma läinud masinad kiirabi vajadusi arvestades ümber ehitas.

«Sellist integreeritud süsteemi mujal kiirabides ei ole, seetõttu ongi meie autod unikaalsed. Oleme esimesed Eestis, kellel on selline seade paigaldatud,» rääkis Karell Kiirabi juhatuse liige Õnne Bartoševitš. Ta lisas, et tänapäevased kiirabiautod on justkui väikesed intensiivravipalatid, sest varustusest leiab hulk moodsat tehnikat.

Uudne isepuhastussüsteem hõlbustab märgatavalt kiirabibrigaadide tööd, säästes aega. Nii näiteks kulub pärast viirusega patsiendi transportimist masina puhastamiseks üks minut, kuivõrd nii palju aega läheb vaja pindadele automaatselt pihustuva puhastusaine aurustumiseks. Seejärel tuleb sõidukit mõne minuti jooksul tuulutada. Seade tagab kiirema valmisoleku uueks väljakutseks ja nii jõutakse kiiremini uue abivajajani.

Õnne Bartoševitš märkis kiirabibrigaadide tööst kõneldes, et kui väljakutsete arv püsib Karell Kiirabil praegu samal tasemel (kokku 60-70 kutset ööpäevas), siis aeganõudvam on töötajate jaoks eelkõige riietumine kaitseriietusse.

«See ongi tegelikult see, mis inimesi väsitab, aga tänasel päeval on nii,» tähendas ta ja lisas, et vastavat korda reguleerib terviseamet, kes kehtestab miinimumnõuded. «Praegu on kaitseriietus meile vajalik, et tagada töötajate ohutus.»

Karell Kiirabi teenindab abivajajaid kolmes maakonnas igapäevaselt 18 kolmeliikmelise brigaadiga, kuhu kuulub autojuht, õde ja brigaadi juht. Kahes brigaadis on õdede asemel arstid. Lisaks mainitud brigaadidele on ettevõttel nii Ida- kui ka Lääne-Virumaal kolm reservautot.

Uutest kiirabimasinatest leiavad kolm rakendust Jõhvis, kaks Sillamäel ja Rakveres ning üks Väike-Maarjas, Kiviõlis ja Loksal.

Tagasi üles