Päevatoimetaja:
Loora-Elisabet Lomp
5916 2730

Kuidas veebis ohutult meelt lahutada?

Copy
Foto: Kasiinoguru

Internet on aasta-aastalt meie igapäevaelus järjest suuremat rolli mängima hakanud. Olgu selleks arvete maksmine, töö, meelelahutus, investeerimine või midagi muud. Võimalusi elu lihtsamaks teha ja kasumlikult toimetada on lõputult.

Siiski ei ole internetis toimetamine midagi, mida meile oleks õpetatud, mõne jaoks on see täiesti uus ja lummav keskkond ning vahel või reaalsustaju päris ära kaduda. Kuidas siis ohutult raha teenida, meelt lahutada ja samal ajal mitte petturite otsa sattuda?

Maksed

Peamine küsimus veebis toimetades on mitte lasta tundlikel makseandmetel sattuda valedesse kätesse. Milliseid maksemeetodeid pakutakse? Kas maksed on turvalised ning millised on lisakulud?

Kunagi ei tohiks oma maksekaardi andmeid avaldada kellelegi, kes neid küsib väljaspool tunnustatud maksevahenduskanaleid, näiteks internetipank või VISA/MasterCard lahendused maksete töötlemiseks. Kahtluste korral tasuks nõu küsida otse finantsteenuse pakkujalt näiteks pangalt, et veenduda kaupmehe legitiimsuses.

Online kasiinod

Eesti on selles suhtes eriline riik, et meil on pärisraha peale mängitavad hasartmängud riigi poolt väga tugevalt kontrollitud. Mistahes ettevõte, mis soovib pärisraha mänge nagu slotid, spordiennustus või pokker pakkuda, peab selleks taotlema tegevusluba.

Ei ole palju riike, kus õnnemängude sektor oleks nii täpselt ära reguleerinud, mis tegelikult on positiivne nii mängija kui mängude pakkuja jaoks. Teine hea näide on Suurbritannia, kus hasartmängude traditsioon ja regulatsioonid on heaks eeskujuks riikidele üle maailma.

Vastutustundlik mängimine

Veebikasiinos meelt lahutades või spordi peale panuseid tehes ei tohiks unustada, et see on väga kaasahaarav tegevus ning just siis, kui kõige rohkem võidad, võib reaalsustaju kaduma kippuma. Turvalise ja ohutu mänguelamuse pakkumine on mänguportaalide prioriteet. Eriti positiivse poole peale on silma hakanud PAF kasiino, mis defineeribki ennast pigem kui mõnusat sotsiaalset keskkonda kui võimalust iga hinna eest suurt raha kokku lükata.

Kõigi litsentseeritud Eesti online kasiinode kohustus on selgelt edasi anda sõnum, et hasartmängude ei ole sobiv viis finantsprobleemide lahendamiseks. Mängima peab vastutustundlikult. Enamike mängusõprade jaoks polegi see probleem, kuid inimesi on erinevaid ning Eestis saab mugavalt on mängimist piirata konto seadete all.

Boonused ja kasiinoreklaam

Kindlasti oled märganud kasiinoreklaami sotsiaalmeedias või tänavapildis. Eestis on kasiinode reklaam suhteliselt täpselt reglementeeritud ning hasartmänge pakkuvad firmad ei tohiks seda esitleda kui võimalus kiirelt rikastuda, olla õnnelik või muul moel rõhutada võimalust kõrge sotsiaalse staatuse saavutamiseks. On vaieldav, kas kõik kasiinod nendest reeglitest ka kinni peavad, kuid igal juhul ollakse pildil.

Mängupaikasid tundub, et tuleb Eestis juurde nagu seeni peale vihma. Kas neile kõigile jätkub väikeses riigis kliente? Mängija seisukohalt on see muidugi väga hea, kuna see tähendab rohkem boonuspakkumisi, tasuta spinne jne.

Limiidid

Populaarsed limiitide kategooriad on sissemakse-, kaotus- ja ajaline mängulimiit. Kui tunned, et raha peale mängimine hakkab igapäeva elu segama, saad külmutada konto või paluda enesekeelamist Maksu-ja Tolliametist. Enda mängimist peab saama piirata kõikides Eesti online mängupaikades. Tuleb vaid lehel õige koht üles leida. Soovi korral saab kinni panna ka näiteks ainult kasiinomängud ja jätkata spordi peale panustamisega. Juhul kui kipub mängimisega tõsisem sõltuvus tekkima siis tasuks kindlasti võtta ühendust nõustamiskeskusega.

PAF on ka siin läinud sammu kaugemale ja kehtestanud mängijatele aastase kaotuslimiidi. Kui kaotad kalendriaasta jooksul üle 20 000 €, blokeeritakse konto kuni järgmise aasta alguseni.

Noored ja internet

Kuidas on lood noortega? Noorte jaoks on piisavalt ohte jututubades, mängulehtedel ja isegi blogides. Kiputakse kõike infot võtma tõe pähe ja võtma eeskuju staarihakatistest, kelle elustiili esitletakse kui midagi eriti ihaldusväärset.

On tavaline, et vanemad ei tea, millega nende lapsed internetis üldse tegelevad. Lahendus võiks olla nendest asjadest rääkimisel ja usalduslikul vanema-lapse suhtel. On ka programme, mis võimaldavad internetis veedetud aega piirata ja kontrollida näiteks täiskasvanutele mõeldud lehtedele ligipääsu.

Eesti kasiinod rakenduvad hulgaliselt mehhanisme, et noored kasiinomängudest eemal hoida. Enne, kui pärisraha peale mängima pääsetakse, tuleb ennast tuvastada internetipangas või läbi teha muul moel isikutuvastus. Mitmed spetsiaalsed programmid nagu Betfilter ja Net Nanny ongi loodud just online kasiinode blokeerimiseks.

Mis tüüpi mängija oled sina?

Selleks, et oma mängija tüübi ja mänguharjumuste kohta rohkem teada saada, pakuvad Eesti online kasiinod võimalust teha enesetesti. Nagu ikka- mida rohkem infot huvipakkuva teema kohta ammutad ning mida paremini tunned ka iseennast, seda targemaid otsuseid teed. Lõppude-lõpuks peavad kasiinomängud olema ju äge meelelahutus ning erinevate osapoolte koostöös tagatakse turvaline mänguelamus kõigile.

Copy
Tagasi üles