Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Autoriõiguste müük toob muusikutele sadu miljoneid

Copy
Neil Young 2019. aastal Londonis Hyde Parkis esinemas.
Neil Young 2019. aastal Londonis Hyde Parkis esinemas. Foto: Foto: Martin Harris/capital Pictures/Scanpix

Rokilegend Neil Young on järjekordne näide muusikust, kes müüs osa loomingu õigusi maha ja kindlustas sellega oma vanaduspõlve veelgi.

Tõenäoliselt seni suurim selline tehing toimus detsembris, kui Nobeli kirjandusauhinnagi pälvinud Bob Dylan müüs oma laulude õigused Universal Musicule summa eest, mis oli hinnanguliselt pigem 400 kui 300 miljoni dollari ligi.

Young teenis erialaajakirja Music Business Worldwide nõustanud asjatundjate sõnul möödunud nädalal avalikustatud tehinguga umbes 150 miljonit dollarit, kui müüs 1180 laulu kirjastamis- ja autoriõigustest poole Londoni börsil noteeritud investeerimisfirmale Hipgnosis. Tehing hõlmab nii tema 1960ndatel kirjutatud lugusid bändidele Buffalo Springfield ja Crosby, Stills, Nash & Young kui ka üle 50 aasta kestnud soolokarjääri laule. Värskeim album ilmus Youngil mullu.

«See on tehing, mis muudab Hipgnosist igaveseks,» kommenteeris ettevõtte asutaja Merck Mercuriadis ajalehele Financial Times. Tema sõnul on Young just selline muusik, kelletaolist Hipgnosis on alati oma portfelli soovinud. «Neil on terve oma karjääri vältel tõestanud, kuidas olla äriliselt erakordselt edukas ja pidada seejuures kinni oma põhimõtetest.»

Tagasi üles