Päevatoimetaja:
Sven Randlaid
6662387

Haridusminister: käisin ametiautoga perereisil Horvaatias (75)

Copy
Haridusminister Mailis Reps.
Haridusminister Mailis Reps. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Kuigi haridusminister Mailis Reps (Keskerakond) väidab, et tema lapsed kasutavad liiklemiseks rongi, selgus Õhtulehe ajakirjanduslikust vaatlusest, et Reps kasutab ministeeriumi vara ja autojuhti ka näiteks laste kooli sõidutamisel.

Õhtulehe ajakirjanikud vaatlesid kolmel tööpäeval Repsi tegemisi, kuna ministri laste sõidutamine maksumaksja kulul olevat «avalik saladus», vahendab Õhtuleht.

Reps kirjutas sotsiaalmeediasse, et tema ametiauto eest on tasutud erisoodustusmaksu, et seda saaks kasutada ka töövälisel ajal. «Ministriametis on mul ülipikad tööpäevad koos pingelise logistikaga, mis ei võimalda alati isikliku autoga lapsi lasteaeda ja kooli viia või neile järele minna. Ma olen väga tänulik oma autojuhile, kes on olukorda mõistnud ja ühitanud neid käike, et mul oleks võimalik ministrina tõhusamalt tööd teha,» kirjutas Reps. 

Ministri sõnul andis ta ajakirjanikele lühikese kommentaari, kus ta eksis ühes kohas. «Olen tõepoolest ametiautoga ka paari aasta eest korra Horvaatias käinud. Palun vabandust, et ma seda kohe ei mäletanud,» kirjutas ta. Eelnevalt oli ta Õhtulehele öelnud, et Horvaatias käis ta isikliku bussiga. 

Ministeeriumi kantsler Mart Laidmets kinnitas, et ühtegi ministeeriumi töötajat ei ole survestatud ministri perekonna heaks tööle.

Laidmetsa sõnul on ministeeriumi tugistruktuuride töötajad andnud parima, et minister saaks eriti pingelistel tööpäevadel erilisel koroona-aastal oma tööülesandeid täita ja teda aidanud logistiliste probleemidega. «Rõhutan, et nimetatud transpordivahendi puhul on tasutud õiguslikult korrektselt erisoodustustasu, mis võimaldab kasutada sõidukit ka töövälisel ajal,» märkis Laidmets. 

Eelmise autojuhi lahkumise põhjuseid ei pea kantsler tööandja ja töövõtja vahelisele kokkuleppele viidates väärikaks kommenteerida, öeldes vaid, et ministeeriumis on algatanud mitmeid struktuurimuudatusi, millest üks on ka autojuhi ja haldusspetsialisti tööülesannete ühendamine.

«Avaliku vahendi korruptiivne kasutamine on ametiisiku poolt ametikohustust rikkudes avaliku ülesande täitmiseks mõeldud materiaalse või muu ressursi kasutamine ametiisiku enda või kolmanda isiku huvides, kui see toob kaasa avaliku huvi seisukohast ebavõrdse või põhjendamatu eelise ametiisikule või kolmandale isikule. Sellise kuritarvituse näiteks on ametiauto kasutamine isiklikeks vajadusteks või, seda enam, kõrvalise tulu teenimiseks; samuti oma alluva kasutamine isiklike asjade ajamiseks jms,» on kirjas justiitsministeeriumi koostatud veebilehel. Justiitsministeeriumi koostatud huvide konflikti veebi-käsiraamatus on toodud ka näide, mis ei pruugi olla korruptiivne tegevus: asutuse pastapliiatsiga erakirja kirjutamine. 

Reps on haridus- ja teadusminister alates 2019. aastast. Tal on kuus last: kaks tütart ning neli poega.

Keskerakond asus riigi autot laste sõidutamiseks kasutava Repsi kaitsele 

Peaminister ja Keskerakonna esimees Jüri Ratas postitas sotsiaalmeediasse kohe pärast artikli ilmumist, et hairdusminister Reps on pühendunud ning asjatundlik minister. «Lisaks sellele on ta kuue lapse tubli ema, kellel tuleb 24 tunni sees ühitada nii töö kui ka pereelu. Minu hinnangul on laste ja pere kaudu ministri ründamine sobimatu,» leiab peaminister. 

Tsentrist Erki Savisaar leiab, et nii ministri kui ka kõigi teiste kõrgemate riigiteenistujate ülesandeks on maksimaalselt pühenduda rahva teenimisele. «Ministri aeg on väga piiratud ressurss. Sellest tulenevalt on mõistlik, et kõik muud igapäevaküsimused lahendatakse nende eest,» põhjendas Savisaar. 

Ka sotsiaalminister Tanel Kiik (Keskerakond) astus Repsi eest välja. Ta märkis sotsiaalmeedia postituses, et ministriameti ja pereelu kooskõlastamine on keeruline väljakutse. «Arusaadavalt on see veel märksa raskem, kui peres kasvab kuus alaealist last,» põhjendas Kiik. 

Opositsioon ei mõista Repsi

«Nagu mida hekki Jüri Ratas. Aga kas siis saaks valitsus eraldada palun mikrobussid kõigile Eesti tublidele paljulapselistele peredele. Kuidas saab olla nii korvpallur,» säutsus Sotsiaaldemokraatliku erakonna liige Raimond Kaljulaid. 

Jürgen Ligi.
Jürgen Ligi. Foto: Madis Veltman/Postimees Grupp/Scanpix Baltics

Reformierakonna aseesimees Jürgen Ligi sõnul vajab küll töö- ja eraelu kokku panemise raskused inimlikku kaastunnet ning kuue lapse ema puhul mingi piirini ka abi. «Aga ma ei tea kedagi, kellele tööandja oleks nii kaugele vastu tulnud. Alluvate töötundide kulutamise isiklikeks asjadeks peaks minister välistama, aga välisreis kõlab juba muinasjutuna nagu ka etteheide, et keegi ründab nüüd lapsi,» lausus Ligi Postimehele. 

«Eraldi halvad on uudised, et ta seejuures isiklike teeneid isegi ei hinda, vaid nende osutajad vallandab,» lisas Ligi. 

Ministrid on veel oma lapsi sõidutanud 

2009. aastal viisid toonane siseminister Jüri Pihl (1954-2019) ja toonane põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder (Isamaa) oma lapsi äsja soetatud uue päästekopteri patrull-lennule. Nad käisid pooleteise tunni pikkusel patrull-lennul. 

Tagasi üles