Enamik juurikaid tuleb välja kaevata, pesta ja lasta nõrguda sõelal või aukudega kastis. Siis kaapida noaga pealmine kiht maha ja närvutada.
Edasi lõigata tükkideks ja panna viina sisse, keeta salviks või kuivatada.
Maapirni mugulaid saab koguda oktoobrist, kui lehed on pruuniks muutunud. Mugulad on head toiduvalmistamiseks, näiteks püreesuppides või toorsalatites. Maapirnis leiduv inuliin muutub kuumtöötlemisel magusaks, aga ei tõsta veresuhkrut. Nii saab magusaisu korral kuivatatud maapirnikrõpse näksida, maapirni võib lisada ka keeksidele ja pannkookidele.
Kuivatades peab teadma, et maapirn tuleb pärast lõikumist kiiresti kuivatisse panna, muidu muutub pruuniks (oksüdeerub). Maapirn sobib taastama soolestiku mikrofloorat pärast antibiootikumikuuri, sest on toiduks headele bakteritele meie soolestikus.
Võilillejuur magustab
Võilillejuuri saab koguda ka aiamaalt, kus pole kasutatud mürke ja väetisi. Kuivatatud juurtest saab valmistada teed või tõmmist. Kuivatatud juuri võib röstida ja juua kohvijoogina, lisades sinna muid kasulikke drooge, näiteks musta pässikut või tammetõrusid. Võilillejuur soodustab sapieritust ja parandab seedimist, vähendab kolesterooli.