Tallinnas lõppenud kokandusvõistluse Bocuse d`Ori Euroopa vooru esikolmikusse jõudsid Põhjamaad: Norra kokkade meeskond võitis esikoha, teise koha said Taani ja kolmanda Rootsi kokad. Eesti jõudis 16 riigi arvestuses 7. kohale, lunastades sellega endale pääsu finaali Prantsusmaal Lyonis järgmisel kevadel.
Bocuse d`Ori Euroopa vooru võitis Norra, Eesti pääses edasi finaali!
Pärast kahepäevast pingelist võistlust Tallinnas Saku suurhallis krooniti maailma prestiiźikama kokandusvõistluse Bocuse d`Ori tänavuse Euroopa vooru võitjaks Norra kokkade meeskond eesotsas Christian Andre Petterseniga. Taanlased said hõbemedali, rootslased pronksi. Eesti eesotsas Artur Kazaritskiga tuli seitsmendaks.
Kokku osales võistlusel kuusteist Euroopa riiki. Kõigil meeskondadel tuli valmistada road kahest eestimaisest toorainest, vutist ja angersägast, esitledes rahvusvahelisele źüriile kalarooga taldrikul ning vutti kandikul.
Edasi lõppvõistlusele pääsesid kümme paremat, teiste hulgas ka Eesti. Finaal, kus võistlevad 24 kokkade meeskonda üle maailma, toimub järgmisel aastal 29. maist 2. juunini Prantsusmaal Lyonis.
Euroopa vooru esikümme:
1. Norra - CHRISTIAN ANDRE PETTERSEN
2. Taani - RONNI VEXØE MORTENSEN
3. Rootsi – SEBASTIAN GIBRAND
4. Island - SIGURÐUR LAUFDAL
5. Soome– MIKKO KAUKONEN
6. Prantsusmaa – DAVY TISSOT
7. Eesti – ARTUR KAZARITSKI
8. Šveits – Alessandro MORDASSINI
9. Ungari - ISTVÁN VERES
10. Itaalia - ALESSANDRO BERGAMO
“Nad tõesti mõistavad, kuidas toitu valmistada,” kommenteeris kohtunikekogu president Philip Tessier. “Ootan suure põnevusega nende esitlust Lyonis,” ütles ta.
Bocuse d`Ori aupresidendi Clare Smythi sõnul oli kokkade tase märkimisväärne. “Võistlus oli uskumatult tihe. Siin on koos palju erakordseid kokkasid ja õnneks on kohtunikekogu väga kogenud, sest õige otsuse tegemine on vastutusrikas töö,” ütles Smyth. Bocuse d’Or Europe 2020 president Dimitri Demjanov tänas Paul Bocuse’i, kes 30 aastat tagasi võistluse algatas. “Minu jaoks võitis täna maailma gastronoomia,” lisas Demjanov.
Bocuse d`Or toimus tänavu esimest korda Eestis. Koroonaviiruse tõttu toimus üritus laiemale avalikkusele suletult, kuid sellegipoolest tegid kokad suureprase etteaste ja säilis võistluse sportlik olemus, mis oli lisaks kokandustalentide leidmisele üks Paul Bocuse`i eesmärk.