Tänu bensohappe suurele sisaldusele säilivad jõhvikad hästi ka konserveerimata, samuti aitab see hape säilitada marjades olevaid toitaineid ja vitamiine. Jõhvikaid võib talletada ka vesihoidisena.
Üldreegel on, et jõhvikaid võib kasutada toiduvalmistamisel samamoodi nagu pohli ja vastupidi. Lisaks küpsetistele on nii pohlad kui ka jõhvikad minu köögis kõige sagedamini kasutusel just smuutides, lisades vajalikku särtsu nii maitse kui ka toitainete osas. Magusale koogile annavad need mõnusa hapu nüansi ning on minu arvates ideaalsed kastmeks kreemja juustukoogi juurde.
Üks võimalus jõhvikatest kiirelt magustoit valmistada on marjade munavalgesse kastmine ja seejärel tuhksuhkrus veeretamine. Sellised komme saab nautida niisama, aga kasutada ka kookide kaunistamiseks.
Tummine jõhvika-brownie
Jõhvikate asemel võid selles hõrgus šokolaadimaiuses kasutada muid marju, näiteks pohli, vaarikaid, kirsse või musti sõstraid. Võid lisada koogile külmutatud marju, kuid siis vähenda nende kogust 100 grammini või sega enne koogile lisamist supilusikatäie tärklisega.
Kui armastad piimašokolaadi, võid tumeda asemel seda kasutada, kuid vähenda siis suhkrukogust 100 grammini, muidu saab kook liiga magus. Retseptis olev pruun suhkur annab karamellise maitse ja lisab küpsetisele tummisust, kuid selle võid asendada tavalise valge suhkruga.
Brownie’t ei tohiks liigselt küpsetada, muidu jääb see kuiv ja keeksilaadse tekstuuriga. Ideaalne brownie on seest mahlane ja kergelt kleepuv, mitte aga pudisev.
Ära karda seda šokolaadikooki aegsasti ahjust välja võtta, sest vormis küpseb see veel edasi ega ole ohtu, et seest tooreks jääb.
• 200 g tumedat šokolaadi
• 150 g võid
• 150 g pruuni suhkrut
• 1 sl konjakit, brändit, rummi või külma kohvi
• 3 toasooja muna
• 150 g mandlijahu
• 50 g riisi- või nisujahu
• 1 tl küpsetuspulbrit
• 150–200 g jõhvikaid
• tuhksuhkrut
Tükelda või ja šokolaad ning aseta kaussi, kauss aseta omakorda kastruli peale, milles allosas on vesi, seega vesivannile. Sulata šokolaad ja või madalal kuumusel ning sega ühtlaseks.
Võta kauss pliidilt ning sega hulka suhkur ja alkohol või kohv. Seejärel klopi ükshaaval sisse munad, lisades järgmise, kui eelmine on segunenud. Viimasena lisa tainasse mandlijahu, mis on eelnevalt segatud nisu- või riisijahu ja küpsetuspulbriga.
Laota tainas küpsetuspaberiga kaetud 20 x 30 cm vormi, silu pind, puista peale marjad ja küpseta 180kraadises ahjus 25 minutit, kuni kook on äärtest tahenenud.