Ehkki tomatitaimedel on veel hulk poolpunaseid ja rohelisi vilju küljes, lõpetavad sügisilmad tänavuse kasvuhoonehooaja. Kel see töö veel tegemata, on viimane aeg valmimata viljad ära korjata ja järelvalmima panna või hoopis hoidiseks keeta. Maa Elu uuriski, kuidas rohelisi tomateid säilitada ja mida suupärast neist valmistada.
Mida hakata peale roheliste tomatitega?
Pärnumaal tegutseva Kutsiku talu tomatimaja perenaine Kaire Tursk korjas oma suure kasvuhoone tühjaks juba septembri esimeses pooles. Millal on õige aeg tomatid koristada, sõltub kasvuhoonest. Kellel on korralikult sooja pidav kasvumaja ja taimed hea tervise juures, võivad viljad küljes olla pikalt.
Kaire kogemus ütleb, et kui õhtune temperatuur langeb alla kümne kraadi, hakkab tomatite kvaliteet langema. „Mina olen märganud, et kui viljad enne jahedat ära korjata, siis järelvalmiva tomati konsistents on parem.”
Kaire korjab ära kõik normaalsuuruseks paisunud viljad, tänavu kogunes neid kümme kastitäit. „Lasen enamikul neist punaseks minna ja siis teen mahlaks,” ütles ta. „Rohelistest viljadest saab teha imehead tšatnit. Ega ainult punane tomat kõlba purki panna, rohelisest saab ka häid asju.”
Toores roheline tomat ei kõlba süüa, aga kui seda kuumutada, kaovad sellest ohtlikud ained.