Päevatoimetaja:
Sven Randlaid
6662387

Tiit Terik: jõuka pealinna vajadused

Tiit Terik
Tiit Terik Foto: Mihkel Maripuu

President Kersti Kaljulaid on viimasel ajal tavatult palju pööranud tähelepanu kohalikele omavalitsustele. Ühelt poolt on see positiivne, sest ­inimesed usaldavad kohalikke omavalitsusi ning peavad neid kõige usaldusväärsemaks institutsiooniks. Küll aga teeb kurvaks, et selle juures on vastandatud Tallinna kui Eesti suurimat omavalitsust ülejäänud Eestiga, kirjutab Tallinna Linnavolikogu esimees Tiit Terik. 

President on käinud välja ­mõtte, et omavalitsuste finantsautonoomia parandamiseks tuleks maksusüsteem ümber teha ja muuta seadust, et pealinn ei saaks nii palju eelisarendamise võimalusi kui ülejäänud omavalitsused. Jagan seisukohta, et kõikjal Eestis peab inimene saama osa avaliku sektori pakutavatest teenustest, aga see ei ole põhjus võimekamate pidurdamiseks.

Pealinna staatus on pannud Tallinnale rohkem kohustusi. Siin asuvad Eesti mere- ja õhuväravad. Kas head ligipääsu sadamasse vajab Tallinn või kogu Eesti? Kas Haabersti viadukti vajab Astangu või hoopis Keila ja Harku elanik? Seetõttu vajaks Tallinn hoopis pealinnaseadust, mille vajalikkusest on mitu ühiskonnateadlast juba kaua rääkinud.

Tagasi üles