Siiski on B6 vaeguse tekke riskirühmas inimesed, kes liialdavad alkoholiga, ülekaalulised, eakad ja need, kes põevad kroonilisi imendumisprobleeme põhjustavaid haiguseid (tsöliaakia, Crohni tõbi, maohaavandid).
Kuna vitamiin B6 osaleb valkude ainevahetuses, suureneb selle põhivajadus koos ohtra valgutarbimisega. Näiteks sportlased ja rasket füüsilist tööd tegevad inimesed vajavad seda rohkem, kuna nende toidusedel sisaldab rohkem valke, mille lõhustamiseks on vaja rohkem B6-vitamiini.
Kuigi terve inimene peaks tarviliku B6 saama kätte toidust, tarbitakse siiski eri põhjustel ka vitamiinipreparaate. B6 liigne tarbimine võib kaasa tuua tervisemuresid. Näiteks korduv päevase ohutu koguannuse ülempiiri (25 mg) ületamine võib põhjustada valgusekartlikkust ja iiveldust, mis preparaatide võtmise lõpetamise järel taanduvad. Kestvalt suuri koguseid tarbides on täheldatud tagasipöördumatut närvikahjustust kätes ja jalgades. Kui oled riskirühmas või kaalud B6-vitamiini võtmist, pea enne nõu perearstiga.
Tarbi B-vitamiini-rikkaid toite tihti
Vitamiini B6 leidub laialdaselt erinevates toiduainetes, inimorganism omastab seda hästi nii taimsest kui ka loomsest toidust. Parimad allikad on:
• kuumtöödeldud kala (lõhe, forell, räim)
• kuumtöödeldud sea-, linnu- ja veiseliha
• pähklid (sarapuu-, maapähklid ja Kreeka pähklid),
• pärm
• avokaado
• küüslauk
• kaunviljad.
Nipid
• Söö iga päev vähemalt kaks portsjonit toitu, milles on palju vitamiini B6.
• Tarbi iga nädal vähemalt kaks peotäit pähkleid.
• Proovi süüa rohkem kaunvilju.
• Kui tunned, et sinu toitumine ei ole mitmekesine või kuulud riskigruppi, siis enne vitamiinipreparaatide ostmist räägi perearstiga.