Päevatoimetaja:
Marek Kuul
Saada vihje

Eesti parim sommeljee Karoline Reinhold: ma ei ole veini suhtes üldsegi väga valiv

Copy
Dessertveinid - pildil Liliac&Kracheri põnev jäävein Rumeeniast - on ühed Karoline Reinholdi suursoosikud. «Hea koos tükikese sinihallitusjuustuga, näiteks Roqueforti või Gorgonzolaga,» soovitab praegune restorani 180 Degrees sommeljee.
Dessertveinid - pildil Liliac&Kracheri põnev jäävein Rumeeniast - on ühed Karoline Reinholdi suursoosikud. «Hea koos tükikese sinihallitusjuustuga, näiteks Roqueforti või Gorgonzolaga,» soovitab praegune restorani 180 Degrees sommeljee. Foto: Mihkel Maripuu

«Ma ei mõtle hommikul, et lähen tööle. Vein on mulle elustiil, töö ja hobi koos,» ütleb läinud nädalal Eesti parimaks sommeljeeks kuulutatud Karoline Reinhold, kes iseäranis armastab dessertveini ja juustu kooslust.

Mine kohe koju ja tule tagasi õhtul, kui oled valmis täielikult tööle keskenduma, öeldi värskelt tänavuse Eesti parima sommeljee tiitli võitnud Karoline Reinholdile (28) tema viimatises töökohas Inglismaal, kahe Michelini tärniga restoranis Moor Hall Restaurant Liverpooli lähistel.

Ta oli kiirustanud veinikeldrisse, et oma kundedele veini tuua, ega olnud tähele pannud, et üks teine laudkond, millest ta möödus, oli talle küllap mõne soovi või küsimusega viibanud.

«Mina ei pannud seda kahjuks tähele,» meenutab Karoline sommeljeele või ükskõik millisele teisele teenindajale lubamatut apsakat restoranis.

«Sa ei tohi olla hajevil, pead sajaprotsendiliselt pühenduma, märkama kõiki pisiasju. Reeglid on ranged ja kõnnid justkui õhukesele jääl,» iseloomustab ta kolme Inglismaa-aastaga omandatud Michelini-taseme tööstandardit.

Mõistagi on sommeljeele andestamatu ka see, kui lauale tilgub mõni veini- või veepiisk, valitud klaas on vale või toit jõuab lauale varem kui vein. Aga kogu see tehniline pool on hõlpsasti õpitav, nagu on võimalik treenida ka lõhna- ja maitsemälu, kaht joogimaailma profile hädavajalikku omadust. Kui keegi ütleb, et tal on üks või teine kehv, tuleb see enamasti vähesest harjutamisest. «Treenimine teeb selle paremaks ja see on kõige alus. Maitsmine, maitsmine, maitsmine. Suur ja lõputu töö,» tähendab Karoline. Kas ka pidev vinesolek? Muidugi mitte, maitsmisel sülitatakse jook välja, lisab ta muiates. «See on nagu aamen kirikus. Töö ju!»

Küll aga on tal koju kogunenud märkmike kuhi, kuhu on talletatud ülestähendused üle tuhande äraproovitud veini maitsenüanssidest. Kui ta kasvõi restoranis pudeli avab – ikka selleks, et veenduda, kas veiniga on kõik korras –, läheb paar-kolm olulisemat maitsemärksõna meelespeaks märkmikku ja mällu kirja.

Tagasi üles