Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Sõstrapõõsad ja vaarikad ootavad aiakääre

Lõikamata mustasõstrapõõsas. Enne lõikamist tuleb põõsas puhastada umbrohust ja varisenud lehtedest. Marjapõõsaid võib lõigata kuni viiekraadise külmaga.
Lõikamata mustasõstrapõõsas. Enne lõikamist tuleb põõsas puhastada umbrohust ja varisenud lehtedest. Marjapõõsaid võib lõigata kuni viiekraadise külmaga. Foto: Liisi Kont

Õhtud on lühemaks jäänud, tuul puhub jahedamalt ja aiast kostuvad potsatused reedavad, et õunad on valmimas. Tõsi, sel aastal pudenevad õunad puude küljest eriti suure hooga, sest suvi ei ole neile soodne olnud.

Sügis on ootamatult kätte jõudnud, kuid tegutsemist aias on veel palju. Aednikke ootavad viimased saagikoristused, kordategemist vajavad marjapõõsad, lisaks tekitab küsimusi kirsipuu, mis aianurgas justkui üleöö liiga kõrgeks on kasvanud.

Sel sügisel võivad vaid vähesed aiaomanikud rõõmustada hea õunasaagi üle. Paljudel on puude alused mädanenud õunu täis ja neid väheseid, mis puu küljes kiiguvad, on purenud õunamähkur ehk rahvakeeli õunauss või õunakoi. Nende kahe rünnak on loonud soodsa keskkonna puuviljamädanikule. Puuviljamädanik on seenhaigus, millel piisab vilja sisenemiseks imepisikesest kahjustusest koorel. Seetõttu mädanevad õunad õunamähkuri ja õunakoi kahjustuse tõttu. Need viljad tuleks kõik okste küljest ja puu alt kokku koguda ning kahe labidalehe sügavusele maha matta.

Kas oksi võib lõigata?

Sügisel ei ole soovitatav viljapuudele suuri lõikehaavu tekitada, sest vastu talve ei ole puul mahti haavu kinni kasvatada ja väga madalal temperatuuril liigub külm õhk haava kaudu puusse ja kahjustab seda näiteks koore lahtilöömise näol.

Tagasi üles