Raps on erksate neoonkollaste õite tõttu üks silmapaistvamaid maastiku kaunistajaid Eestis. Rapsiõite nektar on putukatele ammendav toidulaud, samuti on rapsiõli hinnatud Euroopa turul ja sel on tähtis koht Eesti põllumajanduses.
Eestis hakati rapsi rohkem kasvatama eelmise sajandi lõpus. 1998. aastani oli külvipind alla 10 000 hektari ja kogusaak ei ületanud 10 000 tonni. Tänu 1999. aastal rajatud Painküla rapsiõlitehasele hakkas rapsikasvatus Eestis edenema. Nüüdseks on tehase toorainevajadus 155 000 tonni rapsiseemet aastas.
2020. aasta andmete kohaselt on rapsi ja rüpsi kasvupind Eestis ligi 71 000 hektarit, millest 57 000 hektaril kasvatatakse talirapsi ning suvirapsi ja -rüpsi 13 000 hektaril.
Viimastel aastatel on saak suurenenud. Püsinud on 2015. aastast pärit rekord, kui koguti 196 000 tonni rapsiseemet, kuid märkimisväärne on ka 2019. aasta tulemus, mil saak oli 179 000 tonni. 2020. aastal on oodata rekordsaaki, kuna talv soosis rapsitaimede arengut.
Kas teadsid, et...
• Rapsi pressimisest tekib peale toor- ja rafineeritud õli ka proteiinirikas loomasööt ehk rapsikook.
• Et saada liitrit rapsiõli, on tarvis umbes 2,2 kg seemet.
• Rapsiõli sisaldab suurel määral küllastumata rasvhappeid.
• Rapsiõlis on vähe transrasvhappeid ja puuduvad allergeenid.