Koriandriõli kasutatakse lõhnaravis vaimse tasakaalu taastamiseks. Meedikud täheldavad koriandriõli põletikuvastast toimet, mida rahvameditsiin on iidsetest aegadest kasutanud reuma-, artriidi- ja närvivalu leevendamisel.
Maailmakuulus parfüüm Chanel Nr 5 sisaldab ühe komponendina õli, mis on destilleeritud koriandritaime rohelistest osadest.
Seemnetel tugevaim maitse
Toiduks tarvitatakse kogu taime, aga kõige tugevam maitse on seemnetel. Aasia, eriti India ja Hiina köögis lisatakse värskeid intensiivse iseloomuliku lõhnaga lehti salatitele, suppidele ja kastmetele.
Värsket koriandrit kasutatakse nagu aedpeterselli ja aed-harakputke, kuid kasutamisel ei tohiks liialdada, kuna värske koriandri maitse on tunduvalt tugevam. Värskeid rohelisi lehti lisatakse lehe- ja segasalatitele, muna-, hakkliha- ja kanalihatoitudele, samuti mereandidele ja rasvasele lihale.
Lehti korjata ja kuivatada enne õitsemist varjulises tuuletõmbusega kohas. Värskeid peenestatud lehti säilitada väiksemate portsjonitena sügavkülmas, kus neil säilivad kõik vajalikud komponendid.
TERVISE HEAKS
• Seedetegevust turgutava tõmmise tegemiseks vala 3 kuhjas tl peenestatud koriandriseemnetele peale klaas keeva vett, lase kinnises nõus jahtuda, kurna ja tarvita 2 sl kaupa 3–4 korda päevas enne sööki. Tõmmist säilita kinnises klaaspudelis harilikus külmikus.
• Tugeva rögaerituse, närvilisuse, ägeda maovalu ja peavalu korral võib teha tõmmise, kus 1 sl purustatud seemneid keedetakse 15 minutit pooles liitris vees ja juuakse kuumalt söögivaheaegadel 3 kl 2–3 korda päevas.