Kõrvitsa viljaliha, mis on tõmmatud kahvliga nuudliteks, saab kasutada nagu tavalisi spagette ja teha maitsva pastaroa või toeka ahjuvormi. Võid küpsetatud kõrvitsaspagetid ka lihtsalt soola ja pipraga maitsestada ning serveerida neid toidulisandina. Selline kerge kõrvalroog on eriti hea, kui riivitud juustu sisse segada. Neid spagette võib ka pannil praadida.
Kana-juustukaste kõrvitsa- spagettidega
See maitserikas lõhnav kaste valmib kergelt ja kiirelt ning on ülimalt mõnus täiendus tervislike „nuudlite” juurde.
Vaja läheb:
• 1,5 kg spagettkõrvitsat
• (oliivi)õli
• 3 suurt küüslauguküünt
• 50–100 g kuivatatud tomateid
• 400–500 g (1 pakk) kana(sise)fileed
• 0,5–1 tl tšillihelbeid
• 1–2 dl (1 pakk) (vahu)koort
• 250 g (2 pakki) mozzarella’t
• soola, värskelt jahvatatud musta pipart
• paar peotäit värskeid basiilikulehti
Lõika kõrvits pikuti pooleks ja tõmba seemned välja. Nirista kõrvitsasisule peale pisut oliiviõli. Aseta kõrvitsapoolikud, lõikepind all, kergelt õlitatud ahjuvormi või -plaadile, torka kahvli või terava noaga koore sisse mõned augud ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 35–45 minutit, kuni viljaliha on pehme.
Haki küüslauguküüned peeneks, tükelda nõrutatud tomatid ja kana. Kuumuta küüslauku ja tšillihelbeid pannil õli sees suhteliselt madalal kuumusel mõni minut aeg-ajalt segades. Lisa pannile vajadusel õli, seejärel aseta sinna kanatükid ja prae need igast küljest pruuniks. Maitsesta soola ja soovi korral ka pipraga.
Lisa pannile hakitud tomatid, 1 dl (vahu)koort, tükkideks rebitud juust ja kuumuta mõni minut, kuni juust sulab ja kana on läbi küpsenud. Kui soovid vedelamat kastet, lisa kuni 1 dl koort. Haki peotäis basiilikulehti peeneks ja puista pannile. Kuumuta veel pisut, seejärel lisa soola ja pipart.
Tõmba kahvliga küpsetatud kõrvitsast koore poolt sissepoole keskele kokku „spagetid” ning maitsesta soola ja pipraga. Tõsta peale pool kastet, jaota võrdselt kahe poole vahel, puista teine peotäis basiilikulehti ja naudi kohe.