Pastaroog võib tulla ka peenralt ja olla tõeliselt tervislik. Selleks ei ole vaja muud kui spagettkõrvitsat. Sel piklikul melonit meenutaval kõrvitsal on tavalisest kiulisem viljaliha, mille tekstuur muutub keetmise või küpsetamise tagajärjel spagetisarnaseks. Võrreldes päris makaronidega on aga need n-ö spagetid toitainerikkad, tervislikud ning kalori- ja süsivesikuvaesed. Samuti pole kõrvitsas rasva ega kolesterooli.
Spagettkõrvits – kausitäis spagette kõva koore sees
Spagettkõrvitsa (Cucurbita pepo) viljaliha sisaldab ohtralt kaaliumit, vaske, fosforit ja kaltsiumit, samuti beetakaroteeni, A-vitamiini ja B-grupi vitamiine. Selles leidub ka kiudaineid ja antioksüdante. Spagettkõrvits soodustab organismi ladestunud soolade lahustumist, parandab neerude tööd ja eemaldab organismist vett.
Spagettkõrvitsal sobivad toiduks ka seemned, taime võrsed, noored lehed ja õied. Kõrvitsaseemnetes on kiudaineid, mineraale (rauda, seleeni, tsinki), B-vitamiini ja oomega-3-rasvhappeid.
Tüüpilise kõrvitsana on spagettkõrvits neutraalse maitsega, et mitte kasutada terminit maitsetu, seega sobib hästi kokku mitmete maitseainete, ürtide ja vürtsidega. Parim on mitte viljaliha liiga pehmeks ja lödiks küpsetada, ideaalis on tekstuur pigem al dente, kuid täpne küpsemisaeg sõltub ahjust ja kõrvitsa suurusest.
Kuigi spagettkõrvitsast imbub pärast küpsetamist omajagu vedelikku välja koore sisse tehtud aukude kaudu, on siiski mõni hea nipp selle vastu, kui viljaliha tundub vesisevõitu. Nimelt tuleks pooleks lõigatud kõrvitsale enne küpsetamist jämedat soola raputada, lasta umbes 20 minutit seista, eemaldada seejärel välja tulnud vesi ja kuivatada majapidamispaberiga. See aitab hulga vett välja viia ja „nuudlid” jäävad vähem pudrused. Teine variant on röstida seda, lõikepind ülalpool, 240 kraadi juures. Nii on kõrvits ka pisut karamellisem ja pruunistunum. Kolmandaks võib juba küpsenud „spagetid” asetada sõelale nõrguma.
Kuigi ise eelistan küpsetada juba pooleks lõigatud spagettkõrvitsat (läheb kiiremini), saab seda teha ka tervena, eriti kui tegemist on väiksemate viljadega. Selleks tee kõrvitsasse noaga mõned torked, aseta ahjuvormi ja küpseta ahjus 200 kraadi juures umbes tund aega, kuni nuga kergelt läbi koore läheb. Lõika kõrvits pooleks, eemalda seemned ja tõmba kahvliga viljalihast spagetid.
Kõrvitsa viljaliha, mis on tõmmatud kahvliga nuudliteks, saab kasutada nagu tavalisi spagette ja teha maitsva pastaroa või toeka ahjuvormi. Võid küpsetatud kõrvitsaspagetid ka lihtsalt soola ja pipraga maitsestada ning serveerida neid toidulisandina. Selline kerge kõrvalroog on eriti hea, kui riivitud juustu sisse segada. Neid spagette võib ka pannil praadida.
Kana-juustukaste kõrvitsa- spagettidega
See maitserikas lõhnav kaste valmib kergelt ja kiirelt ning on ülimalt mõnus täiendus tervislike „nuudlite” juurde.
Vaja läheb:
• 1,5 kg spagettkõrvitsat
• (oliivi)õli
• 3 suurt küüslauguküünt
• 50–100 g kuivatatud tomateid
• 400–500 g (1 pakk) kana(sise)fileed
• 0,5–1 tl tšillihelbeid
• 1–2 dl (1 pakk) (vahu)koort
• 250 g (2 pakki) mozzarella’t
• soola, värskelt jahvatatud musta pipart
• paar peotäit värskeid basiilikulehti
Lõika kõrvits pikuti pooleks ja tõmba seemned välja. Nirista kõrvitsasisule peale pisut oliiviõli. Aseta kõrvitsapoolikud, lõikepind all, kergelt õlitatud ahjuvormi või -plaadile, torka kahvli või terava noaga koore sisse mõned augud ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 35–45 minutit, kuni viljaliha on pehme.
Haki küüslauguküüned peeneks, tükelda nõrutatud tomatid ja kana. Kuumuta küüslauku ja tšillihelbeid pannil õli sees suhteliselt madalal kuumusel mõni minut aeg-ajalt segades. Lisa pannile vajadusel õli, seejärel aseta sinna kanatükid ja prae need igast küljest pruuniks. Maitsesta soola ja soovi korral ka pipraga.
Lisa pannile hakitud tomatid, 1 dl (vahu)koort, tükkideks rebitud juust ja kuumuta mõni minut, kuni juust sulab ja kana on läbi küpsenud. Kui soovid vedelamat kastet, lisa kuni 1 dl koort. Haki peotäis basiilikulehti peeneks ja puista pannile. Kuumuta veel pisut, seejärel lisa soola ja pipart.
Tõmba kahvliga küpsetatud kõrvitsast koore poolt sissepoole keskele kokku „spagetid” ning maitsesta soola ja pipraga. Tõsta peale pool kastet, jaota võrdselt kahe poole vahel, puista teine peotäis basiilikulehti ja naudi kohe.