Söö A-vitamiini- rikkaid toite
Kuna kõikidest A-vitamiini ühenditest on retinoolil aktiivne roll, väljendatakse soovitusi retinooli ekvivalendina (RE). Eelkooliealised lapsed (2–9 a) peaksid tarbima 350–400 RE päevas, täiskasvanud naised ja mehed vastavalt 700 ja 900 RE päevas.
Parimad loomset päritolu A-vitamiini allikad on maks, piimatooted (nt juust, või) ja munakollane, mida keha hästi omastab.
Taimseid karotenoide leidub enim kollastes ja oranžides puu- ja köögiviljades, aga ka tumerohelistes lehtköögiviljades – porgandis, kõrvitsas, brokolis, paprikas, apelsinis, papaias, hurmaas, maguskartulis, lehtkapsas, spinatis ja kressis.
Kuna taimsed karotenoidid on kinni taimerakkudes, omastab keha neid halvasti, imendub ainult kolmandik tarbitud kogusest. Paremaks imendumiseks tuleks karotenoidirikkaid köögivilju keeta ja püreestada, sest nii lõhutakse taimede rakuseinad ja karotenoidid muutuvad kehale kättesaadavamaks. Kuna vitamiin A lahustub rasvas, aitab omastatavusele kaasa toidu sisse lisatud oliiviõli ja või.
Taimedest tulenevate karotenoidide liigtarvitamine tõsiseid tervisehäireid ei tekita, kuid võib väljenduda naha kollasuses. Küll aga muutub A-vitamiin toksiliseks toidulisandite kestval liigmanustamisel, mis võib põhjustada maksa funktsiooni alanemist ja loote väärarenguid raseduse ajal. Eestis soovitatakse naistel raseduse ja imetamise ajal hoiduda A-vitamiini sisaldavate toidulisandite võtmisest ning retinooli sisaldavate kehakreemide jm -toodete kasutamisest.
Soovitused
• Söö aeg-ajalt hautatud maksa või maksapasteeti.
• Tarbi iga nädal oranže ja punaseid puu- ja köögivilju.
• Keeda ja püreesta A-vitamiini-rikkaid toite, nii paraneb nende omastatavus.
• Lisa karotenoidirikastele toitudele veidi oliiviõli.