Päevatoimetaja:
Liisa Ehamaa

Diabeedilaste vanemad ei jõua riigiga kokkuleppele (6)

Copy
Diabeedilaste ühingu ühe eestkõneleja Kristi Peegli meelest ei saa inimesed aru, millist raskust diabeedihaigete laste pered ööpäev ringi kannavad.
Diabeedilaste ühingu ühe eestkõneleja Kristi Peegli meelest ei saa inimesed aru, millist raskust diabeedihaigete laste pered ööpäev ringi kannavad. Foto: Raul Mee

Esimese tüübi diabeeti põdevad lapsed jäävad puudestaatuseta, sest haigekassa hüvitab nende vanematele edaspidi rohkem kulu, põhjendas sotsiaalkindlustusamet (SKA). Laste ja noorte diabeedi ühingu üks eestkõnelejatest Kristi Peegel ei pidanud põhjendust pädevaks, sest jutt ei käi mitte rahast, vaid hoopis vajadusest valvata diabeedihaiget last ööpäev läbi.

Nimelt otsustas SKA märtsis ühe esimest tüüpi diabeeti põdeva lapse puudetaotlust mitte rahuldada ning lapsele puuet ei määratud. Seni oli 14-aastasel lapsel olnud alates selle raske ja ravimatu haiguse diagnoosimisest raske puue. Otsust taunisid mitmed tervishoiuorganisatsioonid ja -seltsid.

SKA talitusejuhataja Leila Lahtvee tõi sotsiaalkomisjoni juhile Tõnis Mölderile (Keskerakond) saadetud kirjas välja, et varem määrati sellisel lapsel puue osaliselt seepärast, et leevendada perele langevat rahaliste kohustuste koormat, ent nüüd on haigekassa toetus diabeedi puhul kasvanud ning puude määramise eesmärk ei saa enam olla meditsiinitarvikute kulu katmine.

Tagasi üles