Päevatoimetaja:
Alexandra Saarniit
Saada vihje

Seenelised ei oska hinnata haruldusi

Copy
Kaunis haruldus – nabatorik.
Kaunis haruldus – nabatorik. Foto: Erakogu

Eestis kasvab söögiseeni, mida mujal kõrgelt hinnatakse, aga meil maiustavad nendega üksikud. Entusiastid katsetavad aga kallimate seente, näiteks shiitake-seente ja trühvlite kasvatamisega.

«Superseen on vääveltorik. Ameerikas hinnatakse seda kõrgelt. Maitseb nagu kanaliha. Nimigi on chicken of the woods («metskana» – toim),» seletas Võrumaal Läti piiri ääres Paganamaal elav seenesõber Marje Mürk. Kui ta aga riivsaias praetud sidrunkollast seent tuttavatele pakub, pagevad nood seda maitsmata söögilauast.

Veel kiidab Marje Mürk metsa-safransirmikuid ja metsašampinjone. Viimaseid kardetakse segi ajada ülimürgise valge kärbseseenega. «Tegelikult on vahetegemine ülilihtne,» seletas Mürk. «Šampinjonil on eoslehed kas roosad või pruunikad, valgel kärbseseenel alati lumivalged.»

Tagasi üles