Juulikuu keskel tasub külvata herneid, värvilisi salateid, spinatit ja pikantse maitsega lehtköögivilju.
Peenrad vajavad enne uute seemnete muldapistmist vaid aiahargiga läbikaevamist ja umbrohujuurte väljakorjamist. Kõrgpeenardele oleks hea lisada kasvumulda ja see vana mullaga läbi segada. Kasvumullaks on soovitatav valida bioköögiviljamuld, mis tõstab taimede haiguskindlust ja stressitaluvust.
Värvikirevad salatid
Peenardele ja taimekastidesse külvatakse eri värvi aedsalatid, mis on nii pilkupüüdvad kui ka kasulikud. Aedsalat on pikapäevataim, seepärast tasub valida sordid, millised ei putku (ennakõidu), suviseks külviks soovitan näiteks Rooma salatit ‘Galander’.
Müügil on ka aedsalati segusid, kus pakendis mitu salatisorti. Need seemned tasub külvata juuli lõpul. Tõmmake peenrale väike külvivaoke, umbes 5 sentimeetri sügavune, kastke külvivagu märjaks, kui vesi on imbunud, külvake seemned. Külvi katteks puistake 0,5–1,5 cm mulda. Taimede kastmisel vältige vee sattumist leheroseti keskele. Kuna salatitaimed on kiire ja lühiajalise kasvuga, ei vaja taimed kasvuaegset väetamist.
Saaki korjatakse esialgu paari lehe kaupa, hiljem lõigatakse lehekodarik juurelt.
Kindlasti tasub avastada enda jaoks uusi ja huvitavaid köögivilju. Kes armastab pikantseid maitseid, külvaku ristõieliste sugukonda kuuluvaid lehtköögivilju.
Näiteks sobib hiina lehtnaeris ehk paksoi, misuuma ehk jaapani lehtnaeris, sinep-lehtnaeris ehk komatsuna, sarepta kapsasrohi ehk lehtsinep. Taimed on vähenõudlikud ja sobivad kasvatamiseks peenral ja anumates.
Kasvatamist alustatakse varakevadel ja uued külvid tehakse uuesti suve teisel poolel sügiseseks värskeks salatiks. Kasvuajal vajavad taimed regulaarset kastmist. Esimesi noori lehti võetakse taimedelt 2–3 kaupa, täiskasvanud taimelt lõigatakse leherosett juurelt.