Päevatoimetaja:
Liisa Ehamaa

Soovid kodus süüa nagu restoranis? Külva salatit ka juulis (1)

Copy
Tallinna botaanikaaia aednik Tiina Marjapuu ja tema hoolealused meelte aias - esiplaanil mitut sorti lehtsalatid.
Tallinna botaanikaaia aednik Tiina Marjapuu ja tema hoolealused meelte aias - esiplaanil mitut sorti lehtsalatid. Foto: Tairo Lutter

Salatit võib värskeks köögiroheliseks peenrasse või rõdupotti külvata veel praegugi. Ent pidama ei tasu jääda üksnes tuttavale lehtsalatile, proovida võiks ka midagi uudsemat, olgu see popp misuuna ehk jaapani lehtnaeris või hoopis vürtsikas võõr-liivsinep.

«Kui ilm on soodne, võib juulis salatiseemet külvates veel septembriski värsket saaki saada,» kinnitab Tallinna botaanikaaia meelte aia aednik Tiina Marjapuu omast kogemusest. Ta lisab, et enamikku salatisorte võib tegelikult mulda panna kevadest hilissuveni, nagu meie levinumat maitsetaime aedtilligi. Värske salat ehk lehtköögiviljad on siis peenralt või rõdupotist kogu suve võtta.

Suvine värske köök saab aga veel rikkalikum, mitmekesisem, tervislikum ja välimuselt värvilisem, kui külvaja maitsepalett ei takerdu ainult laialt levinud aedsalatitesse või ühte turvalisse salatisorti, tähendab aednik. «Ärge klammerduge traditsiooni, maitske sinna kõrvale ka muud,» kutsub ta rohkem uudseid sorte katsetama ja neist endale meelepärasemad välja sõeluma. Seda enam, et aianduspoodides ei saa valiku üle kurta ning rohenäppudel ja maitseküttidel pole ka eksootilisemate lehtköögiviljade kättesaamine keeruline.

Kui ühe maitse ei meeldi või olud aias taimele millegipärast ei sobi, võib proovida mõnd muud sorti. Pealegi pole suur osa salateid kasvutingimuste suhtes kuigi kapriissed, ehkki alati tasub enne seemnete soetamist sordi iseloomu ja nõudmistega tutvuda ning kirjandusest juurde lugeda. Näiteks lehtpeet ja lehtkapsas on pikema kasvuajaga, nii et suve lõppu nende külvamist jätta ei maksa. Enamasti on lehtköögiviljad ka dekoratiivsed ning nendega võib vabalt täita tühjaks jäänud koha lilleaias.

Marjapuu leiab, et juba seegi ergutaks kööki ja maitsemeeli, kui meie tomatist, kurgist ja tillist suvesalatiklassikale rebida hulka näiteks õrna sinepise maitsega kioto lehtnaerist mibuunat või toitvat lehtkapsast. Või siis see, kui poetada peotäis lehtköögivilju omleti, pirukatäidise või saiataina sisse. Suvise smuuti koostises on hea iga roheline salatileht.

Tagasi üles