Sellist liha ja vorsti hulgigrillimist nagu praegu pole eestlaste jaanikombestikus varem nähtud. Ei ilmasõjaeelsel ajal ega ammugi vanade eestlaste jaanitulel. Küll aga ühendavad minevikku praegusega õlu ja kali, mida suvisel pühal pruukida – katsetage jaaninädalal omatehtud kaljaga, see hakkab meeldima!
Tellijale
Jaanikali karastab: pane kodus kali hakkama! (1)
Jaaniõhtu ühes lõkketulega oli vanadel eestlastel seotud pigem tuleviku ennustamise ning parema saagi ja karjaõnne loitsimise maagiaga. «Suvisel pühal söödi küll parimat, mida võtta oli, kuid toidulauale ei pandud jaanipidustustel sugugi nii suur rõhku nagu praegu, liha küpsetamisest rääkimata,» tähendab Eesti Vabaõhumuuseumi teadur, etnograaf Maret Tamjärv.
Olgugi et kirikukalendris tähistab jaanipäev Ristija Johannese sünnipäeva, võrsuvad selle uskumused ja kombed kaugest ristiusueelsest ajast ning toituvad senini meie hinges juuri ajavast looduseusust.