Päevatoimetaja:
Alexandra Saarniit
Saada vihje

Kohaliku tomati hooaeg kogub tuure

Copy
Eelkasvatatud taimed jõudsid Intsu talu soojaks köetud kasvuhoonesse veebruaris ja esimene saak korjati aprilli keskel.
Eelkasvatatud taimed jõudsid Intsu talu soojaks köetud kasvuhoonesse veebruaris ja esimene saak korjati aprilli keskel. Foto: Tiit Efert

Aprilli teisest poolest leiab Eesti poodides juba kohalikku tomatit, hooaeg kestab eeldatavasti detsembrini. Talvisel ajal Eestis aga tomateid ei kasvatata.

Intsu talu kasvuhoones on soe ja päikeseliselt helge. Ümberringi on rohelus, millele lisavad värvi tomatid. Peale suurte lihatomatite küpsevad kobarates pisikesed päikesekollased ja kirsipunased tomatid. Eelkasvatatud taimed jõudsid soojaks köetud kasvuhoonesse veebruaris ja esimene saak korjati aprilli keskel. Samas tempos, kuidas saak hooaja edenedes suureneb, jõuab tomateid ka kaubandusse. Viimased tomatid nopitakse eeldatavasti detsembris. Aastate lõikes saak kuigipalju ei erine, sest kasvuhoone ilmast suurt ei sõltu.

Importtomatid nopitakse rohelisena

Peremees Voldemar Kameniku juhitav professionaalne tomatikasvatus erineb kodusest märkimisväärselt. Kodukasvuhoones valmivad esimesed tomatid alles juuli keskel ja enamasti on septembriks kõik läbi. Isu tomati järgi ei kao aga kuhugi.

Erinevalt värskest kurgist saab tomatit kergemini transportida ja see säilib kauem, seega on tomat üks enim imporditud köögivili. Leiame poest suisa Aafrikas kasvatatud tomateid. Need, mis siia kaugelt maalt jõuavad, on ära korjatud rohelisena, teisiti poleks see mõeldav.

Maitsva tomati saamiseks peab tabama õige korjamisaja. Kui need nopitakse rohelisena, jääb suhkrute moodustumine pooleli. Tomat muutub magusaks alles siis, kui see on küps. Magusus pole tomati ainus maitsekriteerium, tähtis on magususe ja happesuse tasakaal. Tomateid korjatakse Intsu talus paar korda nädalas ja poodi jõuavad need paari päevaga.

Talvel ei tasu ära

Tomatikasvatamisel puututakse paratamatult kokku kahjuritega. Põhiprobleem on karilane, kes armastab pehmete mahlaste taimedega maiustada. Et eristada kodumaiseid ja ilma keemiliste taimekaitse­vahenditeta kasvatatud vilju teistest, kleebitakse Intsu talu tomatitele peale päritolu ja taimekaitsevaba kasvamist kinnitavad kleepsud.

Põhjamaises kliimas ei tasu pimedal ja külmal ajal tomateid kasvatada. Seetõttu tuleb talvel kodumaisest tomatist pausi pidada. Talvine kasvatamine eeldab valgustust ja muidugi rohkelt kütmist. Kevadine tomat on hinnailt võõramaisest mitu korda kallim, talvel oleksid käärid veel suuremad. Lisaks tähendaks talvine tomatikasvatus mitme kasvuhoone pidamist. Kuna kohalik klient on nõus siiski kvaliteetse toodangu eest rohkem maksma, saab vähemalt kolmveerand aastat kodumaist tomatit tarbida.

Väärikas ajalugu

•       Intsu talu asub ajaloolises paigas. 1. oktoobril 1949 ­tabati siin kuulus Piho metsavendade rühm. Tund aega kestnud tulevahetuses langes seitse metsavenda, ­seda on hakatud kutsuma Intsupalu lahinguks. Langenutele püstitati 2003. aastal teeveerde mälestuskivi.

•       Voldemar Kamenik soetas Intsu talu ligi pool sajandit tagasi ja rajas esimese ­kasvuhoone 1979. aastal.

Tagasi üles