Kevadeks, suveks, emadepäevaks – kui ükskord koidab päev, mil saab jälle ühistele koogisöömistele koguneda, on äsja eesti keeles ilmunud magusakogumiku autori, rootslanna Lena Söderströmi lihtne ja külluslik koogiglamuur omal kohal.
Lihtne ja lopsakas koogiglamuur - proovi kindlasti!
Hõrk rohelise martsipaniglasuuri ja vanillikreemiga printsessitort või lahke käega maitsestatud kaneeli- ja safranisaiakesed on esimesed, mis rootslaste magusakunstile mõeldes meenuvad. Sealt sammukese edasi lisandub teadjamatele juba Rootsi fika-kultuur, mis tähendab kohvipausi nendesamade saiakeste, muffinite või muude pisemat sorti küpsetistega. Enamasti jääb selline kohvitamise-saiatamise komme tööpäeva sisse ja töökaaslaste seltsi ning poodides ootavad lausa fika-riiulid, kus suupärased kohvikaaslased juba kenasti valmis pakitud. Kes on aga juhtunud suviti Stockholmi või mõne Rootsimaa väikelinna kohvikuleti ette, teab, milline meeltesegadus tabab maiasmokka siis, kui tahab kohevate vanilli-koorevahumütsidega ja marjakuhilatega koogiiludustest endale mõne välja valida.