Päevatoimetaja:
Marek Kuul

PÕHJALA VAADE Soome ja Norra ei unusta pandeemia ajal riigikaitset (1)

Norra sõdurid 2015. aastal õppusel Saber Strike. Norras kutsutakse alates 2016. aastast ajateenistusse nii mehi kui naisi; 2018. aastal moodustas naissoost ajateenijate osakaal 28,5 protsenti.
Norra sõdurid 2015. aastal õppusel Saber Strike. Norras kutsutakse alates 2016. aastast ajateenistusse nii mehi kui naisi; 2018. aastal moodustas naissoost ajateenijate osakaal 28,5 protsenti. Foto: INTS KALNINS/REUTERS/Scanpix

Ajal, mil kogu tähelepanu koondub koroonakriisile, on lihtne unustada, et muud ohud ja pinged pole maailmast kuhugi kadunud ning mõjutavad meid iga päev. Nii kestavad endiselt Venemaa agressioon Ukrainas ja Süüria kodusõda ning Hiinast pärinevad julgeolekuoht ja küberrünnakud.

Selle negatiivse fooni taustal tasub jälgida kahe lähiriigi positiivseid arenguid. Eestit, Soomet ja Norrat ühendab lisaks üleilmsetele julgeolekuohtudele suur idanaaber, kelle tõttu peame pidevalt hoolitsema julgeoleku tugevdamise eest. Laskmata end heidutada, pingutavad Soome ja Norra silmanähtavalt riskide maandamise nimel.

Tagasi üles