Eestist pärit Piret Põldsalu ja Mart Rätsep nautisid 2018. aasta suvel ühes kaunis Peloponnesose poolsaare rannikulokaalis Kreeka maitseid. Sellest kasvas äriidee, kuidas neid ka Eestisse tarnida.
Eesti perekond toob Kreekast ehedat talukaupa
Paari ergutas mõte, et eestlased on palju reisinud ning Kreekaski erinevaid paiku külastanud. See on pakkunud maitseelamusi, mis väärivad meenutamist.
Kalamata hinnalised oliivid
Piret kõneles, et on Kreekast pärit talutoodangut pakkunud ka Eestis OTTi (otse tootjalt tarbijatele) kogunemistel, kus valdavalt müüvad kohalikud talunikud. „Aga Eestis oliivipuud ei kasva, kui kasvaksid, müüksin kohalikku toodangut. Tahan, et ka Eesti klient saaks parimat taluniku oliiviõli,” põhjendas ta.
Oliiviõlist saigi Kreeka talutoodangu Eestisse tarnimine alguse. „Hakkasin suhteliselt laia kreeklastest suhtlusringi kaudu asja uurima. Eestisse imporditav pidi olema täpselt see, mida kasutab tavaline Kreeka perekond. Igasugu tehased, vahendusfirmad ja hulgilaod langesid kohe välja,” kirjeldas omakorda Mart.
Mart jõudis Messinia õliveskisse, kus paljud Kalamata ümbruse talunikud veel kivipressi all oma Koroneiki oliividest õli lasevad pressida. Kalamata on Kreeka piirkond, kust pärit oliive võib ainult selle nimega kutsuda. Nagu ainult Champagne’i piirkonna vahujooke võib kutsuda šampanjadeks.